Πούτιν – Ερντογάν : Τα είπαν σαν φίλοι

562

Το πολύμηνο πολιτικό «φλερτ» του σουλτάνου προς τον τσάρο για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, που είχαν στην ουσία διακοπεί με αφορμή τη Συρία και την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά, απέδωσε καρπούς.

Η επαναπροσέγγιση, η οποία, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μοιάζει να είναι ουσιαστική, έρχεται την ώρα που η Τουρκία δεν έχει ακόμη ηρεμήσει εσωτερικά από την απόπειρα πραξικοπήματος και ενώ οι σχέσεις της Αγκυρας με Ουάσιγκτον και Ευρώπη ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, με καθημερινές ανταλλαγές λεκτικών πυρών για τα θέματα της έκδοσης του Γκιουλέν και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν σε ξένη χώρα μετά το πραξικόπημα και η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο Ερντογάν στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση ανέφερε πως αυτό συνέβη γιατί ο Πούτιν ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τον πήραν τηλέφωνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε με νόημα: «Η ζωή αλλάζει γρήγορα».

Το εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώνεται από τις εξαγγελίες των δύο ανδρών, οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό, αποφάσισαν ένα συγκεκριμένο πλάνο για τη σταδιακή αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων τόσο σε οικονομικό και σε ενεργειακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Πολλές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν προσανατολίζονται σε ακύρωση των οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει η Ρωσία στην Τουρκία εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού, όμως κάποιες άλλες καταδεικνύουν ότι όντως, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν, σκοπός είναι οι διμερείς σχέσεις όχι απλώς να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονταν στο παρελθόν, αλλά να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο!

Το κοινό ταμείο
Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες των χωρών με δύο από τους μεγαλύτερους στρατούς της υφηλίου έστριψαν το μαχαίρι στα πλευρά της Δύσης, αποφασίζοντας τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με στόχο να υπάρξει καλύτερη συνεργασία στον τομέα της Αμυνας αλλά και να ξεπαγώσουν τα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream (ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία) και του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας.

Αρκετοί αναλυτές, παρότι δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση, έσπευσαν να τονίσουν ότι μια πρόοδος στο θέμα της Συρίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο. Ομως υπάρχουν και κάποιοι που δεν αποκλείουν να υπάρξει μια δειλή σύγκλιση και σε αυτό το θέμα, δεδομένης της ανάκαμψης της οικονομικής συνεργασίας.

Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι μια περαιτέρω σύσφιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων μπορεί να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις της Αγκυρας με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Για το θέμα αυτό, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν πιστεύω πως οι δύο χώρες θα έρθουν τόσο κοντά ώστε η Ρωσία να μπορέσει να προσφέρει μια εναλλακτική στην Τουρκία από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, όσον αφορά το θέμα των οικονομικών σχέσεων, οι δύο ισχυροί άνδρες αποφάσισαν τη σταδιακή άρση των ρωσικών κυρώσεων και την επανέναρξη των πτήσεων τσάρτερ από και προς την Τουρκία, ενώ επανέφεραν τον στόχο για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν επίσης οι αναφορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση για το θέμα της Συρίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως θα συζητήσει το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του γιατί πιστεύει ότι είναι πιθανό να επιλυθούν οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών για τον πόλεμο στη Συρία και την επίλυση της κρίσης στη χώρα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια