Πουλάκης: «Ξεπεράσαμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, μιλάει στην «axianews» για το κοινωνικό μέρισμα, τις αδικίες στη φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις και το Κίνημα Αλλαγής

192

Για το υπερπλεόνασμα κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, και τονίζει ότι οφείλεται στη συνολική βελτίωση του οικονομικού κλίματος που αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

Θεωρεί αστεία πράγματα να μιλούν κάποιοι για εκλογές και σημειώνει ότι προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια γιατί, όπως λέει, με αυτή τη νοοτροπία κυβέρνησαν τη χώρα επί σαράντα χρόνια. Στο θέμα του ανοίγματος του Κ. Μητσοτάκη στη Φ. Γεννηματά εκτιμά πως η Ν.Δ., έχοντας εξαντλήσει και δημοσκοπικά τη δυναμική της, επιδιώκει να διαμορφώσει αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ.

Κοινωνικό μέρισμα, επιδόματα σε εργαζόμενους πλημμυροπαθείς και άνεργους νέους. Πώς βρέθηκαν αυτά τα χρήματα σε μια κοινωνία που δυσκολεύεται οικονομικά;

– Από την πρώτη στιγμή, όταν το καλοκαίρι του 2015 αναγκαστήκαμε να συνομολογήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, δεσμευτήκαμε ότι κάθε θετικό που θα κατακτάμε θα διατίθεται για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Και πέρυσι, όπως και φέτος, πετύχαμε όχι μόνο να πιάσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Υλοποιώντας, λοιπόν, την πολιτική μας δέσμευση διανείμαμε με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια το υπερπλεόνασμα αυτό.

Ένα υπερπλεόνασμα που προέκυψε από τις θυσίες των πολιτών, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών, τη σταθερή επιδίωξή μας να διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον και το οριστικό τέλος που βάλαμε στο «πάρτι» που γινόταν σε κάποιους τομείς τα προηγούμενα χρόνια. Και κυρίως οφείλεται στη συνολική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, το οποίο αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες.

Όλο αυτό το σκηνικό «μυρίζει» εκλογές;

– Αυτά είναι αστεία πράγματα. Σας θυμίζω ότι το ίδιο έχει ειπωθεί εκατό φορές. Πέρυσι τέτοια εποχή, όταν διανείμαμε το αντίστοιχο υπερπλεόνασμα στους συνταξιούχους, το καλοκαίρι όταν ως υπουργείο Εσωτερικών περάσαμε τη ρύθμιση που λύνει το πρόβλημα της στελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ, με την προκήρυξη ενός μεγάλου διαγωνισμού για μόνιμο προσωπικό…

Γενικά, κάθε φορά που αυτή η κυβέρνηση παίρνει ένα φιλολαϊκό μέτρο, κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για προεκλογική κίνηση. Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, γιατί με αυτή τη νοοτροπία κυβέρνησαν τη χώρα επί σαράντα χρόνια. Εκλογές θα γίνουν στη συνταγματικά καθορισμένη ώρα τους, τον Σεπτέμβριο του 2019.

 Σας κατηγορούν για υπερφορολόγηση και για «κυνήγι» της μεσαίας τάξης. Τι έχετε να πείτε;

– Δεν αρνούμαι την ύπαρξη κάποιων αδικιών που έχουν υποστεί συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες σε ό,τι αφορά τη φορολογία. Πρέπει όμως να πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τα χαμηλά εισοδήματα, οι νέοι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, έχουν δει σημαντική ελάφρυνση των υποχρεώσεών τους, φορολογικών και ασφαλιστικών. Το δεύτερο είναι ότι πίσω από τα στρώματα που πιθανόν έχουν υποστεί σε κάποιες περιπτώσεις αδικίες έχουν κρυφτεί –και φωνάζουν πιο δυνατά απ’ όλους– αρκετοί που δεν ανήκουν επ’ ουδενί στα μεσαία στρώματα, αλλά στον πολύ μεγάλο πλούτο, και οι οποίοι αξιώνουν να παραμείνουν ασύδοτοι. Προφανώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Να δούμε, λοιπόν, τις στρεβλώσεις, αλλά να ξέρουμε για τι μιλάμε.

 Γιατί έχει μπλοκάρει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων;

– Όπως ξέρετε, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας πετύχαμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη λογική του «ξεπουλήματος» του δημόσιου πλούτου, που θα διασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο όλων των κοινωνικά κρίσιμων φορέων και υποδομών και την αξιοποίησή τους με το βέλτιστο κάθε φορά τρόπο.

Όχι μόνο με την παραχώρηση της ιδιοκτησίας τους σε ιδιώτες, αλλά και μια σειρά άλλων μεθόδων, όπως οι διάφορες μορφές σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, αναδιάρθρωση κ.λ.π. Και αυτό το πρόγραμμα υλοποιούμε, με μεγάλα πρότζεκτ να προχωρούν και να ολοκληρώνονται επιτυχώς και επ’ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας. Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση ότι έχει «μπλοκάρει» το θέμα.

Μεγάλης κλίμακας διαδικασίες, όπως αυτές, έχουν μια πληθώρα προϋποθέσεων, τις οποίες πρέπει να διασφαλίσουμε ώστε να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές νομιμότητας, αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας και ορθολογικότητας. Άλλωστε, θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι τα προηγούμενα χρόνια, από κυβερνήσεις που υποτίθεται ότι ορκίζονταν στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είδαμε να προχωρά τίποτα απολύτως.

«Η Ν.Δ. επιδιώκει να διαμορφώσει ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ»

– Πώς κρίνετε το άνοιγμα Μητσοτάκη σε Φώφη και Σταύρο; Νιώθετε κάποια απειλή από το Κίνημα Αλλαγής που ανεβαίνει δημοσκοπικά;

Κατ’ αρχάς δεν θα έλεγα ότι το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει κάποια θεαματική δημοσκοπική άνοδο, ειδικά λαμβανομένων υπόψη των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν για τη νέα, μεγάλη Κεντροαριστερά. Περισσότερο ως άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων που το απαρτίζουν καταγράφεται. Άλλωστε, ξέρετε πολύ καλά ότι από αρκετές πλευρές που συμμετείχαν ενθουσιωδώς στο εγχείρημα διατυπώνονται πλέον επιφυλάξεις και μια ορισμένη απογοήτευση.

Το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το άνοιγμα που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, αυτό είναι αναμενόμενο να συμβεί, αφού η Νέα Δημοκρατία, έχοντας εξαντλήσει και δημοσκοπικά τη δυναμική της εδώ και καιρό, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ.

Το θέμα είναι πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτό το «φλερτ» οι άνθρωποι που ανήκουν στην Κεντροαριστερά, είτε πρόκειται για στελέχη των κομμάτων αυτών είτε για απλούς ψηφοφόρους. Αναρωτιέμαι, έχουν κάνει ατομική και συλλογική κριτική αποτίμηση της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και του τραύματος που επέφερε στον χώρο των κεντροαριστερών.

Και κυρίως, πώς αντιλαμβάνονται σήμερα τον ρόλο της Κεντροαριστεράς, ως δεκανίκι της δεξιάς; Ή ως έναν δυνάμει σύμμαχο σε μια προοδευτική διακυβέρνηση; Αυτά είναι κρίσιμα ταυτοτικά διλήμματα που αν δεν απαντηθούν άμεσα, σύντομα θα εξανεμιστεί η όποια δυναμική έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια