«Πορτρέτα που αρνούνται τη στατική» Θωμάς Τουρναβίτης

Στην γκαλερί «Τεχνοχώρος», κάτω από την Ακρόπολη, φιλοξενείται η νέα δουλειά του εικαστικού Θωμά Τουρναβίτη, ως τις 10 Ιουνίου με τίτλο «Saints in Carousel©». Ο εικαστικός Θωμάς Τουρναβίτης μιλά στην «Α»

545
Ο Θωμάς Τουρναβίτης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης διακρίνουμε πορτρέτα που αρνούνται τη στατική και κινούνται σ’ ένα λαογραφικό περιβάλλον με άπλετο χρώμα εκτεθειμένο στο ηλιακό φως. Μια σύγχρονη ελληνιστική άποψη για τον άνθρωπο σε έναν κόσμο της κίνησης, όπως ο ίδιος δηλώνει.

Συναντήσαμε τον καλλιτέχνη λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης στο εργαστήριό του. Ο χώρος γεμάτος έργα, έτοιμα για τη μεταφορά στην γκαλερί. Παρά την κατάσταση προετοιμασίας που επικρατούσε, ο Θωμάς Τουρναβίτης μίλησε στην «Α».

 

– Θωμά, είσαι ένας πολύ δραστήριος νέος ζωγράφος με αρκετή δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στις 18 Μαΐου, παρουσίασες τη νέα σου δουλειά, με τίτλο «Saints in Carousel©», στην γκαλερί «Τεχνοχώρος» κάτω από την Ακρόπολη.

Μια δουλειά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες.  Μίλησέ μας για αυτήν…

– Η απώτερη πρόθεση του ηθικού προβληματισμού μου, που εκδηλώνεται μέσα από τη ζωγραφική σειρά «SaintsinCarousel©», είναι η ανάγκη για αναγέννηση της φυσιοκρατικής αγωγής, για την αντιμετώπιση του κινδύνου της εξαφάνισης του ανθρώπου από τη σκηνή της ιστορίας.

O άνθρωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο Σύμπαν. Αποτελεί το ποτάμι της παράδοσης που μεταφέρει τις αξίες και τα ανώτερα ιδανικά από τους προγόνους στους απογόνους, γι’ αυτό η σημασία του είναι εξέχουσα. Κρίνοντας, ωστόσο, από τη σημερινή εποχή, παρατηρείται ο αφανισμός του.

Ενώ παράλληλα του έχει επιβληθεί το ευτελές και το αναλώσιμο στην καθημερινότητά του. Ίσως, λοιπόν, η ζωγραφική σειρά «SaintsinCarousel©» να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για τη δρομολόγηση της σκέψεως του ανθρώπου, η οποία θα αναστρέψει την πορεία των πραγμάτων.

– Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σου αυτή τη φορά; Γιατί διάλεξες γι’ αυτή τη θεματική ενότητα τον τίτλο «SaintsinCarousel©»;

– Την αφορμή για τη ζωγραφική σειρά «SaintsinCarousel©» τη λαμβάνω, από τη στρέβλωση που προξένησε η ευρωπαϊκή παιδεία, στο φυσιοκρατικό πνεύμα της κλασικής Ελλάδας, κάτω από τη θρησκευτική οδηγία.

Αυτό το σημερινό κοινωνικό «παστίτσιο» μπορεί να ξεγελά μερικούς ανθρώπους, δεν μπορεί, όμως, να ξεγελάσει όλους τους ανθρώπους. Οφείλουμε να αποβάλλουμε την κολακεία, το επιτόπιο όφελος και να αναγεννήσουμε τη φύση του παλικαριού σε συνδυασμό με την ηθική καθαρότητα.

-Τα έργα σου παρουσιάζουν φιγούρες και πορτρέτα σ’ ένα λαογραφικό περιβάλλον που μας δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κίνηση. Μίλησέ μας πιο συγκεκριμένα για τη θεματολογία και την τεχνική των έργων σου;

–  Επιλεγμένες τροχιές και σημεία, συνθέτουν πορτρέτα που αρνούνται τη στατική. Πρόσωπα μέσα σ’ ένα πρόσωπο, στιγμές μέσα στη στιγμή, τόποι μέσα στον τόπο.

Ένα Λαογραφικό περιβάλλον αναπτύσσεται, μαζί με την εντύπωση που δίνει το χρώμα, εκτεθειμένο στο ηλιακό φώς. Μια σύγχρονη Ελληνιστική άποψη για τον άνθρωπο σε έναν κόσμο της κίνησης.

– Συνήθως ταξιδεύεις τις εκθέσεις σου σε αρκετές πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πού σκοπεύεις να «ταξιδέψεις» αυτήν την έκθεση;

 – Η σειρά, μετά το ντεμπούτο της στην Αθήνα στην Τεχνοχώρος art gallery (Ακρόπολη) προβλέπεται να παρουσιαστεί στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), στο Μόναχο και  στον Καναδά. Δεν ελπίζω ότι η έκπληξη της πραγματικότητας μου επιτρέπει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, γι’ αυτό μιλάω μόνο για τα κοντινά.

*******************************************************

INFO

Τεχνοχώρος art gallery

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα 117 42

(Στάση μετρό «Ακρόπολη»)

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 20.00

Διάρκεια Έκθεσης: 18/5/17 – 10/6/17

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 και Τετάρτη, Σάββατο 11:00–16:00

Δευτέρα-Κυριακή κατόπιν ραντεβού

www.technohoros.org

www.thomastournavitis.org

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια