Πολλαπλά μηνύματα Ομπάμα – Μέρκελ – Καμία αναφορά στο ελληνικό χρέος

539

Πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, χωρίς καμία αναφορά στο χρέος της Ελλάδας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ομπάμα - Μέρκελ: Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και μηνύματα σε Τραμπ και Πούτιν

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» συνέχισε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».

Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο, ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» συνέχισε η κυρία Μέρκελ και απευθυνόμενη στον Ομπάμα είπε: «Ευχαριστώ κ.πρόεδρε για μια υπέροχη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Όλοι κερδίζουν, ειδικά σε καιρούς που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες» συνέχισε ο κ. Ομπάμα.

Η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερη επιτεύγματα στη ιστορία και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα πρέπει να τα καλλιεργούμε και να τα προστατεύουμε είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έστειλε το μήνυμα ότι σε αντίθεση με τη διαιρεμένη Ευρώπη των περασμένων αιώνων, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μας θυμίζουν πως πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια.

Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε σχετικά με τη Ρωσία ότι το θέμα είναι η τήρηση αρχών. Το γεγονός ότι ζούμε εν ειρήνη βασίζεται στο ότι η κυριαρχία κάθε κράτους έτυχε σεβασμού. Αν δεν το κάναμε αυτό θα είχαμε την αρχή μίας πικρής διαδρομής και σε αυτή πρέπει να αντισταθούμε. Κατά τη λύση προβλημάτων προσπαθούμε πολιτικά και λέμε ότι η Ρωσία είναι γείτονάς μας και έχουμε συμφέρον οι σχέσεις να είναι καλές. Αλλά αυτό δε μπορεί να μας αποτρέψει από το να πούμε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Σχετικά με την υποψηφιότητά της απάντησε πως θα σχολιάσει την κατάλληλη στιγμή και πρόσθεσε πως σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ομπάμα: Αν ήμουν Γερμανός θα υποστήριζα νέα θητεία Μέρκελ

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά πως η Αγκελα Μέρκελ θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου, ο Ομπάμα απάντησε: «Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε πολιτική άλλων, αλλά μπορώ να πω ότι η καγκελάριος Μέρκελ ήταν μία εξαιρετική εταίρος. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ίσως η μόνη ηγέτης που έχει απομείνει μεταξύ των πιο στενών συμμάχων μας που ήταν εκεί όταν ανέλαβα την εξουσία. Και τώρα είμαστε βετεράνοι σε πολλές προκλήσεις τα τελευταία οκτώ έτη. Δε συμφωνούσαμε πάντα σε κάθε ζήτημα, αλλά σχετικά με τις αξίες μας και την ακεραιτότητα της, την αλήθεια και ότι πάντα ήξερε τα ζητήματα, σε σχέση με τη δέσμευση για το γερμανικό συμφέρον, αλλά και ότι πάντα είχε ηγετική θέση, μπόρεσα να δω ότι συμμετείχε σε πολλούς θεσμούς και ήταν εξαιρετική σε όλα τα μέτωπα. Εξαρτάται από εκείνη αν θέλει να θέσει υποψηφιότητα. Αν ήμουν Γερμανός ίσως να την υποστήριζα, αλλά δεν ξέρω αν τη βοηθά ή όχι αυτό που λέω».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Ομπάμα δήλωσε πως ήθελε πάντα να έχει συνεργασία και πρόσθεσε πως οι αξίες και οι διεθνείς κανόνες και το κράτους δικαίου σχετικά με την ικανότητα των άλλων χωρών να διατηρούν την κυριαρχία τους, όλες αυτές οι ιδέες δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραμερίσουμε. Σε ζητήματα όπως η  Ουκρανία ή η Συρία είχαμε σημαντικές διαφορές με τη Ρωσία. Η ελπίδα μου είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μία εποικοδομητική προσέγγιση με τη Ρωσία, ή πεδία που θα συμπίπτουν με τις απόψεις μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο νέο πρόεδρος θα σταθείς το ύψος των περιστάσεων. Δεν περιμένω να ακολουθήσει ακριβώς το δικό μας σχέδιο, αλλά ελπίζω να μην έχει μία προσέγγιση realpolitik. Νομίζω θα μάθουμε περισσότερα όταν δομήσει την ομάδα του. Με ευχαριστεί που δεσμεύεται προς το ΝΑΤΟ.

Όσο για τις κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία, δήλωσε πως υπάρχουν πολλά κράτη με ανάλογες επιθέσεις που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εμποδίζονται και έδωσα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν και αναγνωρίζουμε τη συλλογή πληροφοριών από τη Ρωσία, ίσως συλλέγονται πληροφορίες που δε μας αρέσει. Υπάρχει διαφορά τι κάνει το κράτος και τι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα απαντήσουμε καταλλήλως αν θίγονται τα συμφέροντά μας. Ο κυβερνοχώρος αγγίζει όλες τις χώρες και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να δομηθούν τα κατάλληλα πλαίσια για να μην αυξηθεί το κυβερνο-έγκλημα το μέλλον. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε συχνά το φαινόμενο μαχών στο κυβερνο-επίπεδο. Προσπαθήσαμε να θέσουμε κάποιες αρχές σε επίπεδο ΟΗΕ και G7, αλλά απαιτείται περισσότερη εργασία.

Ερωτηθείς για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα δήλωσε: «Είμαι πάντα αισιόδοξος. Υπάρχουν καιροί που ήμουν στο Οβάλ Γραφείο και ο κόσμος ερχόταν με προβλήματα και τους έλεγα ότι πρέπει να είμαι αισιόδοξος γιατί κάποτε η πιθανότητα κάποιος πρόεδρος να λέγεται Μπαράκ Ομπάμα, ήταν πολύ χαμηλές. Είδα πολλές αλλαγές στις ΗΠΑ και αυτό μου λέει ότι παρότι η ιστορία δεν ταξιδεύει σε μία ευθεία γραμμή, οδηγείται βάσει δικαιοσύνης, αλλά πρέπει να εργαστούμε».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «ακόμα και όταν κάνεις καλή δουλειά, υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πέσουν στα χέρια σου. Θα έχεις αντιπάλους σου και αρκετούς που θα σου ασκήσουν κριτική. Και αυτό θα το δει ο πρόεδρος αρκετά γρήγορα. Οι απαιτήσεις του προέδρου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχαία. Ο μόνος τρόπος για την επιτυχία είναι να ακούς πολύ και διαφορετικό κόσμο. Η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα συμβεί και τους ερχόμενους δύο μήνες θα προσπαθήσω να το κάνω».

Ενώ για την ενδεχόμενη νέα θητεία της Μέρκελ, είπε: «Είναι αληθές ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει βαρύ φορτίο αν αποφασίσει να συνεχίσει. Μακάρι να μπορούσα να τη βοηθήσω, αλλά είναι σκληρή».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια