Πολλά από λίγους

Η υπερκάλυψη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα για δύο συνεχείς χρονιές δείχνει ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής

235

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, η Ελλάδα αναδείχθηκε το 2016 πρωταθλήτρια στην αύξηση των φορολογικών βαρών στην οικονομία, μεταξύ των 35 χωρών – μελών του Οργανισμού.

Τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα στη χώρα μας, ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 2,2% το 2016, ενώ η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μόλις 0,3%. Πλέον ανέρχονται στο 38,6% του ΑΕΠ, από 36,4% το 2015 και 34,3%, που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ.

Η πρωτιά αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των έμμεσων φόρων, καθώς το 2016 εφαρμόστηκε το πρώτο κύμα μετατάξεων αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από την αύξηση της φορολογίας ακινήτων, αλλά και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες έφθασαν το 29% των συνολικών εσόδων το 2016 έναντι 26%, που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ.

Είναι δε βέβαιο ότι η Ελλάδα θα σημειώσει υψηλότερες «επιδόσεις» στην επόμενη έκθεση, αφού το 2017 έφερε νέες επιβαρύνσεις, με τη μορφή νέων αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και περαιτέρω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποτυπώνουν για ακόμη μία φορά το δυσβάσταχτο βάρος που έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια φορολογούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι το διαρκώς αυξανόμενο αυτό βάρος συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους όλοι και λιγότεροι φορολογούμενοι, οι ειλικρινείς ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 2016 πληρώθηκαν 8,028 δισ. ευρώ σε φόρους, από τα οποία τα 6,192 δισ. προήλθαν από 1.089.920 νοικοκυριά, που δηλώνουν οικογενειακά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι το 17,6% των φορολογουμένων πληρώνει πάνω από το 77% του συνόλου των φόρων.

Την ίδια ώρα, μόλις το 0,4% των νοικοκυριών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, ενώ 1 στα 4 νοικοκυριά δηλώνουν ότι ζουν με μεικτό εισόδημα κάτω από 250 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, όπως δείχνει και η υστέρηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος το 2017, οι αντοχές των φορολογουμένων έχουν εξαντληθεί. Και αν δεν αλλάξει ριζικά η προσέγγιση στο θέμα της φορολογίας, οι συνέπειες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται, επομένως, το προφανές. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι σταθερό, βιώσιμο και δίκαιο. Η υπερκάλυψη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα για δύο συνεχείς χρονιές, δείχνει ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις –ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις– αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να αυξηθεί η καταγεγραμμένη απασχόληση.

Είναι επίσης αναγκαία η θέσπιση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας και δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 22% για όλα τα είδη εισοδημάτων, η επαναφορά του συντελεστή της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στα επίπεδα του 2014, η αναμόρφωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με την πρόβλεψη αφορολόγητου ορίου, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, στο 11% και στο 22%.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταργηθούν φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις και φόροι υπέρ τρίτων και να ενταθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε βήμα μπροστά, με το ισχύον φορολογικό καθεστώς. Και οι λίγοι που ως τώρα σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχουν κουραστεί. Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις και αλλαγές στο θέμα της φορολογίας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια