Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του «κόφτη»

668

Πρόβλεψη για αυτόματη μείωση των δαπανών μέσα σε 20 μέρες, σε περίπτωση απόκλισης της εκτέλεσης του Προυπολογισμού, περιλαμβάνεται μέσα στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στην Βουλή. Ακόμα η εφαρμογή των μέτρων θα γίνεται με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Συγκεκριμένα η λειτουργία του Μηχανισμού διέπεται από τα ακόλουθα σημεία:

-Ως το τέλος Απριλίου κάθε έτους θα συντάσσεται έκθεση από το υπουργείο Οικονομικών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% το 2016, 1,75% το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018) που διαπιστώθηκαν από την έκθεση της Eurostat.

-Σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης, θα καθορίζεται το ύψος των μέτρων και θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός.

-Σε 20 ημέρες θα καθορίζονται τα μέτρα – ποιες περικοπές θα γίνουν – ανά κατηγορία δαπανών και θα εφαρμόζονται με προεδρικό διάταγμα.

-Αν δεν υπάρξει προεδρικό διάταγμα, τότε θα γίνεται οριζόντια περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού ανεξαρτήτως κατηγοριών, που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

-Η ισχύς των μέτρων θα είναι για έναν χρόνο, ως την επόμενη ανακοίνωση της Eurostat.

-Τέλος, θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής για εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. σεισμός και έκτακτες περιπτώσεις)

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια