Πηγή έμπνευσης… «Ανθρώπου όψεις»

Τρεις καλλιτέχνες εμπνέονται από τον άνθρωπο και παρουσιάζουν τη δική τους οπτική, αποδίδοντας το θέμα ο καθένας με το δικό του ύφος

629

 

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στη Σύρο

Τρεις σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες παρουσίασε ο Δήμος Σύρου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ερμούπολης «Σύρος –Πολιτισμός 2017» στο φιλότεχνο κοινό που επισκέφτηκε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανθρώπου όψεις» περιλάμβανε έργα των ζωγράφων Πέτρου Καραβέβα, Μαριάννας Κατσουλίδη και Αδριανού Σωτήρη και διήρκεσε ως το τέλος Αυγούστου

Πλήθος φιλότεχνου κοινού επισκέφτηκε την αίθουσα τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, κάτω από το Δημαρχείο, θαυμάζοντας τα έργα τους και εκφράζοντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Τρεις αναδυόμενοι καλλιτέχνες της εγχώριας εικαστικής σκηνής, έχοντας ο καθένας ένα ιδιαίτερο ρεαλιστικό ύφος, εμπνεύστηκαν από τον «άνθρωπο» και παρουσίασαν τη δική τους οπτική.

 

Με πλαστικότητα στη φόρμα και φωτοσκιάσεις παρουσίασε ο Πέτρος Καραβέβας τα πρόσωπα που δανείζεται από την καθημερινότητα. Έργα με πλαστικότητα στη φόρμα φωτίζουν τον ψυχισμό και την προσωπικότητα των εικονιζομένων. Πορτρέτα που ξεχωρίζουν για την τρυφερότητα και την εκφραστικότητά τους.

 

Υπαρξιακή αγωνία

Τον προβληματισμό του στα ζητήματα του σύγχρονου οικουμενικού ουμανισμού και της υπαρξιακής αγωνίας εκφράζει ο Αδριανός Σωτήρης. Ακολουθώντας τα ένστικτα και τους προβληματισμούς του ο ζωγράφος τοποθετεί το καθημερινό και συνηθισμένο πλάι στο παράξενο και αντιρεαλιστικό. Αναζητώντας απαντήσεις για τα αναπάντητα μεταφυσικά ερωτήματα, μετεωρίζει τον θεατή μεταξύ μυθοπλασίας και καθημερινότητας, αναζητώντας τη μεταφυσική διάσταση των προσώπων.

 

Αφοπλιστική παιδικότητα

Χρησιμοποιώντας σχεδόν πάντα τους ανθρώπινους χαρακτήρες πλαισιωμένους από παιχνίδια-συμβολισμούς, η Μαριάννα Κατσουλίδη δίνει τις δικές της ερμηνείες μέσα από τον προσωπικό της τρόπο έκφρασης. Με αφοπλιστική και γοητευτική παιδικότητα αντλεί την έμπνευσή της από θέματα συχνά πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

 

 

************************************************************************

Who is who

 

Ο Πέτρος Καραβέβας γεννήθηκε το 1963 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε ζωγραφική στη Lyon από το 1994 έως το 1996 και στην Αθήνα, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών «Άποψη», από το 1996 έως το 2000, με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη.

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Ο Αδριανός Σωτήρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι γιος της ζωγράφου Μαρίας Κτιστοπούλου, που τον μύησε στα πρώτα μυστικά της ζωγραφικής. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθηνών με καθηγητές τον Δημήτρη Μυταρά και τον Ζαχαρία Αρβανίτη και αποφοίτησε με άριστα το 2004.

Διδάσκει Ελεύθερο Σχέδιο στον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΤΟ και ασχολείται με την προετοιμασία υποψηφίων για εισαγωγή στην ΑΣΚΤ. Το 2010 τιμήθηκε με διάκριση για το έργο «Instict» στην 4η Μπιενάλε του Πεκίνου.

Το 2011 απέσπασε  έπαινο για το έργο του «Επιλογές», από το κοινωφελές ίδρυμα «Κων. Ανδρέου» και το 2012 επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνισμού να συμμετάσχει στην εικαστική Ολυμπιάδα του Λονδίνου, όπου τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο. Έχει κάνει 4 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας (Πεκίνο).

 

Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Μεταξύ 2000-2005 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Το 2006-2008 συνέχισε τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών ΜΕΤ της ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη.

Έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνογραφία και τη χαρακτική, και τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Vellios School of Art.

Την ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της ζωγραφικής στη σύγχρονη ψυχοθεραπεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια