Παρασκευή και 13: Γιατί τη θεωρούμε γρουσούζικη

755

Η φοβία για τη σημερινή μέρα είναι επιστημονικά γνωστή ως paraskevidekatriaphobia (από τα συνθετικά των φοβιών για τη μέρα Παρασκευή και τον αριθμό 13) και έχει συνδεθεί εδώ και πολλούς αιώνες με αστικούς μύθους και διάφορες δεισιδαιμονίες, ειδικά στις αγγλοσαξονικές και τις ισπανόφωνες χώρες αλλά και τη Γερμανία.

Ενδεικτικό της προκατάληψης αυτής είναι πως αρκετά κτίρια στις χώρες αυτές δεν διαθέτουν κτίρια μου να φέρουν τον αριθμό 13, ενώ επιλέγουν να χτίσουν κτίρια είτε με λιγότερους είτε με περισσότερους ορόφους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Stress Management Center and Phobia της Βόρειας Καρολίνα, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι φοβούνται την Παρασκευή και 13 και πολλοί πέφτουν θύματα της επιθυμίας του ανθρωπίνου μυαλού να συνδέσει σκέψεις και σύμβολα με διάφορα γεγονότα.

«Αν κάτι κακό σας συμβεί την Παρασκευή και 13, το μυαλό σας θα καταγράψει για τη συγκεκριμένη μέρα ως κακή» αναφέρουν ψυχολόγοι,ενώ σύμφωνα με έρευνα που του 1993 από το British Medical Journal υπάρχει μεγάλη  συσχέτιση με τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και την Παρασκευή και 13, σε αντίθεση με μια τυχαία ημέρα. Η έρευνα κατέληξε πως ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο τη μέρα εκείνη ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος μπορεί να αυξηθεί ως 52%.

paraskevi13-708

Η πρόληψη αυτή διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). Για την προέλευσή της έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως:

  • Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
  • Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.
  • Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
  • Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Η επικρατέστερη άποψη, πάντως, λέει ότι η προέλευση της μέρας προέρχεται από την εποχή του Ιησού και τον Μυστικό Δείπνο. Σύμφωνα με την παράδοση ο Ιησούς έφαγε μαζί με τους μαθητές τους λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του. Ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας, ο οποίος τον πρόδωσε στους Ρωμαίους αξιωματικούς.

Πολλοί θεωρούν πως Παρασκευή και 13 σταυρώθηκε ο Χριστός και άρα είναι δυσοίωνη μέρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η καθιερωμένη μέρα εκτέλεσης κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη ήταν Παρασκευή. Παράλληλα, αρκετοί Μουσουλμάνοι τη θεωρούν γρουσούζικη γιατί Παρασκευή ήταν η μέρα που ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό.

Στις Σκανδιναβικές χώρες, η φοβία προς τον αριθμό 13 και τη μέρα Παρασκευή συνδέεται με την Νοσκανδιναβική μυθολογία και την απόφαση του Λόκι να ενταχθεί με πονηριά στους κύριους θεούς της σκανδιναβικής θρησκείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1881 δημιουργήθηκε μια οργάνωση με το όνομα «Λέσχη των Δεκατριών» με σκοπό να βελτιώσει τη φήμη του αριθμού. Τα 13 μέλη της περπάτησαν κάτω από σκάλες και έριξαν αλάτι στα χέρια τους όταν πρωτοσυναντούσαν κάποιος σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τυχόν αρνητικές συσχετίσεις με τον αριθμό.

Το 13, επίσης, είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

9541266266064980891

Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες προλήψεις της ημέρας είναι:

1.Αν κόψετε τα μαλλιά σας την Παρασκευή και 13, κάποιος από την οικογένειά σας θα πεθάνει.

2.Αν μια νεκρική πομπή περάσει από μπροστά σας Παρασκευή και 13, ο επόμενος που θα πεθάνει θα είστε εσείς.

3.Μην ξεκινήσετε ένα ταξίδι, την Παρασκευή γιατί θα συναντήσατε κακοτυχία.

4.Εάν σπάσετε καθρέφτη την Παρασκευή και 13 τα επτά χρόνια κακοτυχίας θα είναι  χειροτέρα από το αναμενόμενο.

5. Ένα παιδί που γεννήθηκε την Παρασκευή και 13 θα είναι άτυχο στη ζωή του.

6. Πλοίο που απέπλευσε Παρασκευή και 13 θα έχει την κακή τύχη.

7. Αν περάσετε κάτω από σκάλα ή αν συναντήσετε μαύρη γάτα που διασχίζει το δρόμο Παρασκευή και 13, τότε θα έχετε κακή τύχη.

8. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα πιστεύεται πως έχει την τύχη του διαβόλου.

Ενδιαφέρον έχει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να υπάρχει στο ημερολόγιο χωρίς Παρασκευή και 13 είναι οι 14 μήνες.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια