Παραμένουν τα «αγκάθια» για να κλείσει η αξιολόγηση

512

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη Οικονομικού Επιτελείου- Θεσμών με αιχμή, τα ειδικά μισθολόγια, το ΕΚΑΣ, την ΑΔΜΗΕ και τα κόκκινα δάνεια καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Πάντως η Κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα μέσα στις επόμενες ημέρες για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα όμως δεν σταματούν εδώ καθώς τον Σεπτέμβριο η χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και  τις τελευταίες παρεμβάσεις για να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.Έως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει και τις εκκρεμότητες που αφορούν στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τις παρεμβάσεις για την αγορά Ενέργειας ώστε να οδηγηθεί στην εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο ξεκινάει η δεύτερη αξιολόγηση για τη νέα δόση ύψους 5 – 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα. Ο Οκτώβριος ωστόσο θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς θα ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των 43 προαπαιτούμενων , τα οποια θα κλείνουν και το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου το οποίο θα περιλαμβάνει :

Τις αλλαγές στα εργασιακά με την απελευθέρωση των απολύσεων, τις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Τον υπολογισμό των φόρων ακινήτων με βάση τις εμπορικές αξίες.

Την επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να εξευρεθούν πόροι  900 εκατ. ευρώ και να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Την απελευθέρωση επαγγελμάτων στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν οι τρεις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια