Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας John Berger

405

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο σπίτι του στο Παρίσι ο Τζον Μπέργκερ, ο βραβευμένος με Booker Βρετανός συγγραφέας, κορυφαίος κριτικός τέχνης και διανοούμενος (σ.σ.: το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ–Man Booker Prize for Fiction– είναι ένα σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο για το καλύτερο έργο γραμμένο στα αγγλικά. Οι βραβευθέντες πρέπει να είναι πολίτες είτε της Βρετανικής Κοινοπολιτείας είτε της Ιρλανδίας).

Ο διάσημος αυτός Βρετανός κριτικός άσκησε σημαντική επιρροή στον τρόπο που μια γενιά αντιλαμβάνεται την τέχνη μέσω μίας εξαιρετικής τηλεοπτικής σειράς του BBC, «Ways of Seeing», η οποία βραβεύτηκε με Bafta (σ.σ.: πρόκειται για τα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) και θεωρείται ένα από τα τηλεοπτικά προγράμματα με τη μεγαλύτερη επιρροή που προβλήθηκαν ποτέ στη χώρα. Η εκπομπή βασίστηκε στο διασημότερο βιβλίο του που ο Τζον Μπέργκερ έγραψε το 1972 και θεωρείται σημαντικό βοήθημα για τους σπουδαστές των εικαστικών τεχνών και της ιστορίας της τέχνης.

Στο βιβλίο του αυτό ο Μπέργκερ υποστηρίζει ότι η έλευση των μέσων ενημέρωσης άλλαξε ριζικά την αντίληψη που έχει ο κόσμος για την τέχνη.

Όπως περιγράφει στο BBC ο Τομ Όβερτον, ο οποίος γράφει τη βιογραφία του, ο Μπέργκερ «μας έκανε να μάθουμε ότι η τέχνη θα πλουτίσει τις ζωές μας».

Μαρξιστής και σφοδρός επικριτής του καπιταλισμού, ο Μπέργκερ τιμήθηκε με το βραβείο Booker το 1972 για το βιβλίο «G Το ταξίδι». Χαρακτηριστικό είναι ότι δώρισε το μισό πόσο του χρηματικού επάθλου στην επαναστατική, αφροαμερικανική ριζοσπαστική οργάνωση «Μαύροι Πάνθηρες», για την οποία είπε πως απηχούσε περισσότερο τις πολιτικές του απόψεις.

«Ήταν όμως, πάνω απ΄όλα, ένας συγγραφέας και παραμυθάς. Έκανε πλουσιότερες τις ζωές μας με τα μυθιστορήματα, την ποίηση και τις κριτικές του. Μας έδειξε πώς να βλέπουμε, όχι ατομικά, αλλά συλλογικά».

Ο John Berger έχει γράψει εξαιρετικές μελέτες για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, όπως είναι το «Another Way of Telling» και το «The Success and Failure of Picasso».

Τίτλοι

(2013)   «Από την Άιντα στον Χαβιέρ», εκδόσεις Πατάκη

(2011)   «Η εικόνα και το βλέμμα», εκδόσεις Μεταίχμιο

(2007)   «Θύλακες αντίστασης», εκδόσεις Antilogos

(2005)   «Άλμπρεχτ Ντύρερ», εκδόσεις Γνώση

(2003)   «Ένας ζωγράφος του καιρού μας», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

(2002)   «Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα», Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης – Δημοτική Πινακοθήκη Ρεθύμνης «Λ. Κανακάκις»

(1997)   «Προς το γάμο», εκδόσεις Καστανιώτη

(1993)   «Η εικόνα και το βλέμμα», εκδόσεις Οδυσσέας

(1992)   «G. το ταξίδι», εκδόσεις Κανάκη

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια