Ο Sotheby’s: θα επιμείνει ελληνικά;

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

701
Reading Rabbi, Θεόδωρος Ράλλης, πουλήθηκε για 10.000 στερλίνες.

 

Τα αποτελέσματα των τελευταίων Greek sales δεν ήταν θριαμβευτικά ούτε όμως απογοητευτικά

Κι ενώ στην αγορά τέχνης υπάρχουν σκαμπανεβάσματα που κυμαίνονται ανάμεσα σε περιόδους με πωλήσεις ρεκόρ και έργα τέχνης που πιάνουν αστρονομικά ποσά και περιόδους ύφεσης που φτάνουν ακόμα και στις ζημιές, η προτίμηση του οίκου Sotheby’s στην ελληνική τέχνη καλά κρατεί, μέχρι στιγμής.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων Greek sales δεν ήταν θριαμβευτικά, ούτε όμως απογοητευτικά. Παρότι οι υπεύθυνοι μιλάνε για ένα διστακτικό αγοραστικό κοινό, που δεν επιτρέπει στην πορεία των αγορών να κινείται ανοδικά και πολλά από τα έργα που πουλήθηκαν κινήθηκαν κοντά στη χαμηλή εκτίμησή τους, φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθερότητα.

Αυτό είναι ίσως που ωθεί τον οίκο Sotheby’s να επιμένει στις τοπικές αγορές, και μάλιστα στην ελληνική.

Απ’ την άλλη πλευρά, τα σενάρια για την επίδραση που θα έχει η απόφαση της Βρετανίας για Brexit στο χρηματιστήριο τέχνης φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τη θέση της ελληνικής αγοράς στον διεθνή χάρτη.

Βαριές υπογραφές

Αυτό τουλάχιστον έδειξαν τα αποτελέσματα των πωλήσεων τριών ελληνικών έργων ζωγραφικής με βαριές υπογραφές που συμπεριέλαβε ο οίκος Sotheby’s στηνδημοπρασία «Ευρωπαϊκή ζωγραφική του 19ου αιώνα», της 25ης Μαΐου.

Τα έργα των Βολανάκη και Ράλλη παρουσιάστηκαν ανάμεσα στα πρώτα λοτ μιας δημοπρασίας με συνολικά 48 παρτίδες, ενώ το έργο του Μπουζιάνη ήταν στην προτελευταία θέση στη σειρά παρουσίασης. Το γεγονός ότι στη δημοπρασία παρουσιάστηκαν λίγα λοτ και τα έργα με ελληνική υπογραφή ήταν ανάμεσα στα πρώτα που είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν οι ενδιαφερόμενοι, ενισχύει την πώλησή τους αν λάβουμε υπόψη ότι τα πρώτα λοτ που παρουσιάζονται σε κάθε πώληση τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον των διεκδικητών.

Παρότι έπιασαν μόλις τη χαμηλή τιμή εκτίμησής τους μπορούμε να μιλάμε για ήπια και ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Συμφέρουσα αγορά

Πιο συγκεκριμένα: Ο πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «The red parasol» πουλήθηκε για 25.000 στερλίνες (32.928 ευρώ). Η τιμή εκτίμησης του έργου ήταν 25.000 – 35.000 στερλίνες. Ο αγοραστής, λοιπόν, του έργου πέτυχε μια συμφέρουσα αγορά σε καλή τιμή, ενώ ο πωλητής πέτυχε μια καλή πώληση σε μια δύσκολη περίοδο. Στον κατάλογο αναφέρεται ότι είχε αποκτηθεί από τον προπάππου του σημερινού πωλητή, ενώ για τη γνησιότητά του ο οίκος πληροφορεί πως ο πίνακας θα συμπεριληφθεί στη μονογραφία που αναμένεται να κυκλοφορήσει και που επιμελείται ο Μανόλης Βλάχος.

Ομοίως στη χαμηλή τιμή εκτίμησής του πουλήθηκε ο πίνακας του Θεόδωρου Ράλλη «Reading Rabbi», που προέρχεται από τη συλλογή Γάλλου ιδιώτη. Το έργο έπιασε την τιμή των 10.000 στερλινών (13.171 ευρώ). Η εκτίμησή του κυμαινόταν από 10.000 έως 15.0000 στερλίνες.

Χαμηλότερα από τη χαμηλή τιμή εκτίμησης

Το πορτρέτο του Γεωργίου Μπουζιάνη «Portrait of a lady» κινήθηκε λίγο χαμηλότερα από τη χαμηλή τιμή εκτίμησής του. Το έργο πουλήθηκε έναντι 7.500 στερλινών (9.878 ευρώ), με τιμή εκτίμησης 8.000 – 12.000 στερλίνες. Ο πίνακας απεικονίζει τη γυναίκα του καλλιτέχνη και προέρχεται από γερμανική συλλογή.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν μας επιτρέπουν να πούμε ότι η ελληνική τέχνη σπάει ταμεία, ωστόσο δεν μας απαγορεύουν να αναμένουμε άνοδο των τιμών στο μέλλον.

Σε τοπ λοτ της δημοπρασίας αναδείχθηκε ο διάσημος πίνακας «Rolla» του Γάλλου ζωγράφου Henri Gervex.

Ο πίνακας πουλήθηκε για 1.385.000 στερλίνες, πάνω από το διπλάσιο της υψηλής εκτίμησής του. Η τιμή εκτίμησης του έργου ήταν 400.000 – 600.000 στερλίνες.

Αποκλείστηκε από την έκθεση

Την άνοιξη του 1878, έναν μήνα πριν από τα εγκαίνια έκθεσης στην οποία θα παρουσιαζόταν το έργο, βάναυσα αποκλείστηκε από την έκθεση από τη διοίκηση Beaux-Arts διότι κρίθηκε «ανήθικο». Ωστόσο ο Henri Gervex, ο οποίος σε ηλικία μόλις 26 ετών είχε τιμηθεί με μετάλλιο για τη ζωγραφική του, ήταν ήδη διάσημος ζωγράφος. Ο Gervex βρήκε την έμπνευσή του για το έργο σε ένα μεγάλο ποίημα του Alfred de Musset που δημοσιεύθηκε το 1833. Το κείμενο αφηγείται το πεπρωμένο ενός νεαρού αστού, του Jacques Rolla, που προτιμούσε τη ζωή της απραξίας και της ακολασίας. Συναντά τη Μαρί, μια έφηβη που είδε την πορνεία ως απόδραση από τη μιζέρια. Ο Rolla στον πίνακα στέκεται δίπλα στο παράθυρο και κοιτάζει το γυμνό κορίτσι που κοιμάται. Είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει με δηλητήριο.

Πολύ πάνω από την τιμή εκτίμησής του πουλήθηκε και το «Κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά», της Φινλανδής Helene Schjerfbeck. Ο πίνακας αγοράστηκε έναντι 1.205.000 στερλινών, ενώ η τιμή εκτίμησής του κυμαινόταν ανάμεσα στις 500.000 έως 700.000 στερλίνες.

Το μέλλον θα δείξει αν ο οίκος Sotheby’s θα εδραιώσει την τακτική να συμπεριλαμβάνει έργα καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων ανάμεσα σε αντίστοιχα Ευρωπαίων, ή αν θα δείξει τη διάθεση να επιστρέψει στο Greek sale ως ανεξάρτητη ενότητα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια