Ο ESM δηλώνει αντίθετος στη μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού σε σταθερά

625

Αντίθετος με την μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα -που είναι σήμερα- εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σε επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο Μηχανισμός επισημαίνει ότι με το κλείδωμα των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, θα προέκυπτε επιβάρυνση έναντι των μελλοντικών του απαιτήσεων από τη χώρα.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να μετατραπούν τα επιτόκια των δανείων του ESM, αλλά και των δανείων του πρώτου μνημονίου -εφόσον αυτό είναι εφικτό- σε σταθερά από κυμαινόμενα, ακόμα και αν είναι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα είχε σημαντικά οφέλη, καθώς θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους και ως εκ τούτου θα εξυπηρετούνταν και το δημόσιο χρέος. Στον αντίποδα, η Ευρώπη θα έχανε σημαντικό μέρος από τα δικά της μελλοντικά οφέλη και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο ESM δεν αποδέχεται το συγκεκριμένο σχέδιο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μοντέλα αναδιάρθρωσης μέσω του ESM που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο, στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή στη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μεταξύ των μέτρων που επεξεργαζόταν, ήταν και το παραπάνω, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα, η εισήγηση του ESM –του μεγαλύτερου πιστωτή της χώρας- αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια