Ο χρόνος πιέζει αλλά το SPD του Μάρτιν Σουλτς καθυστερεί τη δόση για μια εβδομάδα

279

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην κατάφερε να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία στις 15 Ιουνίου με τους δανειστές για το χρέος, κατάφερε όμως… να εγκλωβίσει την δόση των 8,5 δισ. ευρώ στην δίνη της προεκλογικής διαμάχης στη Γερμανία. Αποτέλεσμα είναι, αντί να εγκριθεί σήμερα όπως αναμενόταν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής –ώστε να προλάβουν να φτάσουν μέσα τις ερχόμενες δύο εβδομάδες και τα 8,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα- η έγκρισή της εκταμίευσης της δόσης να μετατεθεί κατά επιπλέον μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Στην γενικότερη προσπάθεια της Αθήνας να φέρει σε δύσκολη θέση και να απομονώσει τον Σόιμπλε στη Γερμανία, κατάφερε να εγκλωβιστεί σε νέες πολιτικές συμπληγάδες η επικύρωση των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν πριν μια εβδομάδα και έγιναν δεκτές με ανακούφιση από τις αγορές.

Καθώς η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία κορυφώνεται και οι σοσιαλδημοκράτες του SPD υστερούν δημοσκοπικά, το κόμμα του οποίου ηγείται ο κύριος Μάρτιν Σουλτς προκάλεσε την σύγκληση της Ολομέλειας της Γερμανικής Βουλής για την έγκριση της δόσης. Βασική αιτία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Βερολίνο, είναι η πρόθεσή τους να εκθέσουν την κυβέρνηση Μέρκελ και τον Σόιμπλε προσωπικά, αρνούμενοι να εγκρίνουν την συμμετοχή της Γερμανίας σε μια συμφωνία στην οποία το ΔΝΤ δεν θα βάλει από την αρχή λεφτά.

Οπως είχε προαναγγελθεί, η έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. για την Ελλάδα θα γινόταν σήμερα, από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Οι χριστιανομοδημοκράτες ήθελαν να κλείσει εκεί το θέμα καθώς, λόγω της προεκλογικής περιόδου, οι συζητήσεις στην Ολομέλεια της Γερμανικής Βουλής έχουν ατονήσει. Ωστόσο η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για τη β΄αξιολόγηση βάζει το ελληνικό ζήτημα στην καρδιά της προεκλογικής ζωής της Γερμανίας.

Αυτό επέτρεψε στους βουλευτές του SPD να βρουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη συγκυρία για να σηκώσουν τους τόνους κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με βασικό επιχείρημα ότι, αντίθετα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή το 3ο Μνημόνιο, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά με δικά του χρήματα, πριν τουλάχιστον την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Όπως έχουν κατ’επανάληψη τονίσει Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, «3ο Μνημόνιο χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ δεν υπάρχει» και σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε όλα να ξεκινήσουν από μηδενικής βάσεως. Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσα (εντός 20 ημερών) την δόση των 8,5  δισ. για να μην υπάρξει απειλή πιστωτικού γεγονότος. Για τον λόγο αυτόν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε τις προηγούμενες μέρες πως η έγκριση της δόσεως πρέπει να γίνει άμεσα, αλλιώς θα επιστρέψει η αβεβαιότητα για την Ελλάδα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια