Ο χρησμός Παυλόπουλου για το νόμισμα έφερε έντονες πολιτικές αντιδράσεις…

822

Η ρήση του Πρωταγόρα που επικαλέστηκε στην ομιλία -την Τρίτη στο Άργος- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δηλαδή ότι «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», έφερε έντονες επικρίσεις και δημιούργησε ερωτηματικά για το τι εννοούσε…

Για «υποβολιμαία» ερμηνεία κάνουν λόγο κύκλοι της Ηρώδου Αττικού, μετά τη σύγχυση που ακολούθησε από τη δήλωση Παυλόπουλου ότι «το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο». Η αναφορά στη λέξη  “νόμισμα” -εν μέσω της διαπραγμάτευσης- έδωσε αφορμή να ξεκινήσει μία έντονη παραφιλολογία,  με αποτέλεσμα το Προεδρικό Μέγαρο να προβεί σε διευκρινίσεις ότι ουδέποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμφισβήτησε το ευρώ. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει πολλάκις στηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Η ρήση του Πρωταγόρα που, επίσης, ανέφερε στην ομιλία του την Τρίτη ο κ. Παυλόπουλος ότι «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» δημιούργησαν επιπλέον ερωτηματικά για το τι εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα από την Προεδρία να τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται το νόμισμα.

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο»

Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του δήμου Άργους-Μυκηνών την Τρίτη.

Σημείωσε ότι «οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές».

Επιπλέον τόνισε πως «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Άργους, που αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, σύμφωνα με τα ασφαλή τεκμήρια πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Υπογράμμισε ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι «συναισθανόμενος και το βάρος της εθνικής συγκυρίας, θα αναλώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια