Ο φόβος των Βρυξελλών

• Το τεταμένο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας από τα συνεχή σκάνδαλα που βγαίνουν στο φως προβληματίζει τους Ευρωπαίους και «τρομάζει» τους επενδυτές • Οι κόντρες που «πριονίζουν» τη συναίνεση και σαμποτάρουν τις σχέσεις με τις αγορές εν όψει της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια

114

Παρά το αρνητικό κλίμα και το μίνι κραχ στα διεθνή χρηματιστήρια, η Ελλάδα κατάφερε να βγει στις αγορές. Δεν είναι μόνο ότι μπόρεσε να βγάλει ένα επταετές ομόλογο την ώρα που έπεφταν όλες οι αγορές διεθνώς και μάλιστα ζητούσε 3 δισ. και της πρόσφεραν τελικά 7 δισ.

Είναι και το επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 3,5%. Αυτό δείχνει το ρίσκο της χώρας. Όσο δηλαδή μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού, τόσο εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την οικονομία της χώρας.

Θετικά δείγματα

Ήδη φαίνεται να στρέφεται σιγά-σιγά η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κάποια δείγματα γραφής υπάρχουν και μάλιστα είναι θετικά. Και αυτό έχοντας μπροστά ανοιχτό τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από τα πολυετή μνημόνια. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία και η πρόσφατη έκθεση της UBS για την ελληνική οικονομία στην οποία μιλούσε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για την πορεία της χώρας, αλλά και του χρηματιστηρίου.

Τις επόμενες εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου, το Eurogroup αναμένεται να αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και σιγά-σιγά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το πρόγραμμα το καλοκαίρι.

Ο προβληματισμός των Ευρωπαίων

Μπορεί τα πράγματα στην οικονομία να δείχνουν καλά, με τελευταία εξέλιξη το ομόλογο, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν επικρατεί απόλυτη ηρεμία. Οι πολιτικές κόντρες στην Ελλάδα για τα σκάνδαλα, όπως αυτό της Novartis, δείχνει να απασχολούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους. Ανησυχούν όλοι ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα θα βρεθεί σε τεντωμένο σχοινί και εκτιμούν ότι αυτό δεν θα βοηθήσει την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που τους απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι μία έντονη πολιτική κόντρα θα αποθάρρυνε ενδεχομένως επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα. Επίσης, ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα θα μπορούσε να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το σκεπτικό είναι απλό: κανείς δεν θα θέλει να βάλει τα χρήματά του σε μια χώρα με πολιτική αναταραχή. Και που δεν πρόκειται για μια απλή κόντρα, αλλά για ένα θέμα που φαίνεται να φτάνει στα άκρα τις σχέσεις τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Μηδενίζεται» η πολιτική συναίνεση σε θέματα της οικονομίας

Σκέφτονται, επίσης, ότι αυτή η κόντρα θα μηδενίσει μια τυχόν –άτυπη– πολιτική συναίνεση σε μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν «ηρεμήσει» με το ελληνικό ζήτημα, αναφορικά με την προώθηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το κλίμα στην ελληνική οικονομία, που έφτασε να βγάλει την Ελλάδα δύο φορές (και μάλιστα επιτυχώς) στις διεθνείς αγορές.

Μάλιστα, αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το επόμενο χρονικό διάστημα και μάλιστα να «χτιστούν» οι βάσεις και να επανέλθουν οι σχέσεις με τις αγορές, εν όψει της οριστικής και καθαρής εξόδου από το μνημόνιο.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια