Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Βουλγαρία και Σερβία

539

Διήμερη επίσκεψη σε Βουλγαρία και Σερβία ξεκινά από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτός από τις επαφές που θα πραγματοποιήσει με τις ηγεσίες των δυο γειτονικών χωρών, αναμένεται μέσα από την επίσκεψη αυτή να αναδείξει, μεταξύ άλλων, για μία ακόμη φορά και την προτεραιότητα που δίνει η ΝΔ στο ζήτημα της μείωσης της φορολογίας και των εισφορών για τις επιχειρήσεις.

Αλλά και εν γένει στην αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα, το οποίο θα διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που αποτελεί και κορυφαίο ζητούμενο για την χώρα, μετριάζοντας παράλληλα και το φαινόμενο μετακίνησης ελληνικών επιχειρήσεων. Φαινόμενο που εντάθηκε στη διάρκεια της κρίσης, ως αποτέλεσμα και της υπερφορολόγησης, κυρίως επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης στην οποία ο κ. Μητσοτάκης καταλογίζει ότι «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, στην καλύτερη περίπτωση με καχυποψία, στην χειρότερη με εχθρότητα».

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι όμως και το πρόσφατο σκωπτικό σχόλιο του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια χώρα δημοφιλής, αυτή είναι η Βουλγαρία, γιατί κάνει πλουσιότερο το δημόσιό της διώχνοντας ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι «σήμερα η συνολική επιβάρυνση στο επιχειρείν, είτε μιλάμε για φόρο εισοδήματος, είτε για έκτακτες εισφορές, είτε για εργοδοτικές εισφορές που είναι πια εξαιρετικά υψηλές, καθιστούν το επιχειρείν στη χώρα μας μία μη βιώσιμη προοπτική». «Πρέπει λοιπόν, κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αφανίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Και όσο συνεχίζει αυτή η κυβέρνηση να το κάνει, τόσο αυτό που συμβαίνει είναι οι επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα», είχε προειδοποιήσει και από την Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε, τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό σχέδιο της ΝΔ.

Το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ περιλαμβάνει και συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες τόσο στην Βουλγαρία, όσο και στην Σερβία και αναμένεται να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στην βούληση του κόμματός του να σκύψει ως κυβέρνηση «με προσοχή πάνω σε όλα τα εμπόδια που περιορίζουν το επιχειρείν στη χώρα με σκοπό να τα αντιμετωπίσει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα που έχει ήδη παρουσιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ περιλαμβάνει μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών ( 24% τον πρώτο χρόνο και 20% τον δεύτερο) καθώς και στη φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

Σε συνάρτηση εξάλλου με την πορεία της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2% μετά το 2018, θέτει και το ζήτημα της μείωση των εισφορών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς και με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελιεφ, ενώ θα έχει συνάντηση και με Έλληνες επιχειρηματίες.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σερβία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Τόμισλαβ Νίκολιτς, καθώς με τον Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύσει και ο Επικεφαλής Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια