Ο Ζ. Γκάμπριελ κινεί διανοούμενους υπέρ της Ελλάδας

592

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters έκκληση προς το Eurogroup να σπάσει επιτέλους ο «φαύλος κύκλος» των συζητήσεων για το θέμα της Ελλάδας. Και με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας έκανε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζ. Γκάμπριελ: Η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα πρέπει να βρει έναν τρόπο να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Όλοι ξέρουν ότι αυτή η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή. Δεν βγάζει νόημα να φυγοπονούμε συνεχώς. Δεν βοηθάει τον λαό και τη χώρα να πρέπει κάθε 12 μήνες να δίνει μάχη να πάρει νέα πίστωση για να πληρώσει παλαιότερα δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν έχει νόημα να καταστρέψουμε και πάλι αυτά τα τρυφερά βλαστάρια με νέα μέτρα λιτότητας.

Από την πλευρά της πάντως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε χθες την πάγια θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα του ελληνικού χρέους. Ότι δηλαδή πρώτα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Όπως σημειώνουν γερμανικά όμως, τα άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σόιμπλε, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους, καθώς η Γερμανία είναι αυτή που επιμένει για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως το Ταμείο έχει θέσει ξεκάθαρα ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή του τη διευθέτηση του θέματος του χρέους.

Ενώ ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, τους αρμόδιους θεσμούς και σε όσους διεξάγουν διαπραγματεύσεις. Οι υπογράφοντες ζητούν να μην προκληθεί ασφυξία στη χώρα, να χορηγηθούν άμεσα οι δόσεις των δανείων, να μην επιβληθούν νέα μέτρα, να δοθεί επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια και να γίνει από φέτος η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηριχθεί η Ελλάδα υπογράφουν δεκάδες διανοούμενοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο.

Η επιστολή αυτή απευθύνεται κυρίως προς τους Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, αλλά και προς τους θεσμούς που συμμετέχουν στα προγράμματα. Το ωραίο είναι πως Μετά την κυκλοφορία της στο Διαδίκτυο δεκάδες εξέχουσες προσωπικότητες έσπευσαν να υπογράψουν. Αφού συντάχθηκε ύστερα από τη σχετική πρωτοβουλία της πολιτικής αναλύτριας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γιουντίτ Ντέλχαϊμ, και του καθηγητή Φιλοσοφίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Φρίντερ Οτο Βολφ.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια