Ο αφελληνισμός των τραπεζών

Τα ξένα κέντρα και οι πιέσεις για καλύτερη πρόσβαση στις διοικήσεις - Στο επίκεντρο οι επικεφαλής για Εθνική και Πειραιώς

476

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει αφελληνιστεί. Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στο μετοχολόγιο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας είναι το πρώτο δείγμα. Το δεύτερο είναι η προσπάθεια ξένων να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα.

Το έχουμε γράψει ξανά στην «Α» ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι ξένοι μεγαλομέτοχοι που ασκούν πιέσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, με στόχο να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανώτατες ηγεσίες των τραπεζών, με την τοποθέτηση προσώπων δικής τους επιρροής. Κρίσιμο σημείο, το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι έχουν συμμετάσχει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μέσω των funds που διατηρούν, συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν διοίκηση.

Η αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ αυτούς για να πετύχουν το σκοπό τους. Τελικός στόχος, ο συνολικός έλεγχος του εγχώριου banking και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, που μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία για την αποκόμιση κερδών εκατοντάδων εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η παραδοχή Δραγασάκη

Ο κίνδυνος αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος ήρθε και από επίσημα χείλη: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), αναφέρθηκε στις προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στόχος των ξένων funds, ο έλεγχος του εγχώριου banking και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, που μπορεί να αποφέρει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων Ή’ και δισεκατομμυρίων ευρώ

Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε πως η επίκληση του κινδύνου του «αφελληνισμού» δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές και πως η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις επιδιώξεις είναι η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία, ο ανοιχτός δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος, καθώς και η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε όλους τους παράγοντες, το δημόσιο, τους μετόχους, τους εργαζομένους, τις εποπτικές αρχές, να έχουν τον ρόλο που τους αναλογεί.

Αποκαλύπτονται οι προθέσεις των ξένων funds

Τα ξένα funds που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι επεξεργάζονται εδώ και καιρό την επόμενη ημέρα του ελληνικού banking. Ήδη, στη Φρανκφούρτη, ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, SSM, κάνει φύλλο και φτερό όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Από τα μέλη των Δ.Σ., τα ανώτατα στελέχη και τους χειρισμούς τους τα τελευταία χρόνια, έως και τα κόκκινα δάνεια και τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Ως γνωστόν, τα ξένα funds που έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχουν ως τελικό στόχο τα κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, όμως, είναι το πώς θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε τα funds να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο.

Το «μυστικό» φαίνεται να κρύβεται στις εξασφαλίσεις των τραπεζών έναντι των δανείων που έχουν εκδώσει. Θεωρείται ότι οι εγγυήσεις είναι χαμηλές, άρα υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Δηλαδή, ακόμα και να μην εισπραχθεί ένα δάνειο, η εγγύηση που έχει δοθεί δεν επαρκεί για να καλύψει το ποσό. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα ακίνητα, οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης.

«Παράθυρο» ενός έτους

Από τον SSM φέρεται να υπάρχει η πρόθεση να δοθεί ένα «παράθυρο» στις τράπεζες να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, αρχής γενομένης από τα επιχειρηματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν ένα χρόνο (μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017) να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς επιθετικές κινήσεις. Εκεί υπάρχει άλλωστε και ένα ακόμα «μυστικό»: αν τα αποτελέσματα που θα κληθούν να παρουσιάσουν δεν πιάσουν τους στόχους, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν και οι καινούργιες διοικήσεις.

 

daneia - δάνεια

 

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ισχυροποιήσει τις πιέσεις των ξένων μεγαλομετόχων, που επιθυμούν στελέχη της επιρροής τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, άλλωστε, αποτελούν οι πιέσεις του μεγαλοεπενδυτή Paulson (συμμετέχει στην Πειραιώς) για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην τράπεζα. Οι πιέσεις φέρεται να ασκήθηκαν και στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, SSM.

Οι νέες διοικήσεις

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επικεφαλής που θα επιλεγούν για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς πρόκειται για τις τράπεζες που έλαβαν και κρατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν εξαντλούνται εκεί, καθώς ανατροπές θα υπάρξουν σχεδόν σε όλη τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων.

Τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ανατροπή και στις δύο νευραλγικές θέσεις της τράπεζας, ενώ στην Εθνική Τράπεζα η αναζήτηση περιορίζεται στη θέση του προέδρου, καθώς αποχωρεί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κ. Λούκα Κατσέλη.

Σε αντίθεση με τις αλλαγές που δρομολογούνται σε Εθνική και Πειραιώς, αμετάβλητο φέρεται να μένει το διοικητικό σχήμα της Eurobank, ενώ πιο ευέλικτο καθεστώς φέρεται να διεκδικεί η Alpha Bank σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των τεσσάρων εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η ίδια διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις συστημικές τράπεζες θα ακολουθηθεί και για την Τράπεζα Αττικής, η οποία, παρότι μη συστημική, παραμένει στην αιχμή του ενδιαφέροντος.

Αιχμές για τα κριτήρια αξιολόγησης

dragasakis
Γ. Δραγασάκης

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, πάντως, μέσω του κ. Δραγασάκη, όπως αποτυπώθηκε από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΟΤΟΕ, διατηρεί τη θέση της ότι στα Δ.Σ. των τραπεζών θα πρέπει να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του δημοσίου, αλλά και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Προφανώς και αυτό το σχόλιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αποτελεί αιχμή στα κριτήρια που έχουν τεθεί για την αξιολόγηση των διοικήσεων, αφού αποκλείουν τη συμμετοχή συνδικαλιστών στα τραπεζικά Δ.Σ.

Συρρίκνωση του ελληνικού banking

Τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είναι ενδεικτικά για τη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος την περίοδο της οικονομικής κρίσης.Το 2009 το σύνολο των τραπεζών στην Ελλάδα (ελληνικές και ξένες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας) ήταν 65 και διατηρούσαν 4.162 υποκαταστήματα. Εκείνη τη χρονιά απασχολούνταν στο τραπεζικό σύστημα 66.969 άτομα.

Το 2015 το σύνολο των τραπεζών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήταν μόλις 15, με 2.418 υποκαταστήματα και 44.402 άτομα προσωπικό.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια