Ούτε cent … για Ελλάδα από ομόλογα και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

485
Ενώ η ΕΚΤ ρίχνει χρήμα για να τονώσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης, αγοράζοντας ομόλογα πάνω από 1 τρισ. ευρώ, δεν έχει ξοδεύσει ούτε ένα σεντ για την Ελλάδα, τη μοναδική χώρα της ζώνης του ευρώ που βρίσκεται σε ύφεση. Την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ξεπερνούσε κατά πολύ το 1 τρισ. ευρώ και ο Μάριο Ντράγκι άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2017, στην Ελλάδα συζητούσαμε για το αν και πότε η χώρα θα ενταχθεί στο περίφημο QE.
Το παράδοξο αυτό στοιχείο είναι το φαινομενικά ελάχιστο «ατυχές συμβάν»στην ιδιότυπη σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη, που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εξαιτίας των χειρισμών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μιας σχέσης που έχει απομακρύνει και απομονώσει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, έχει καταστήσει το ευρώ που βρίσκεται στις ελληνικές τράπεζες υποδεέστερο νόμισμα, μικρότερης αξίας από το ευρώ που βρίσκεται στις τράπεζες των άλλων χωρών-μελών, έχει κάνει τον δανεισμό πανάκριβο είδος πολυτελείας και τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια