Οριστικό τέλος για τον Νταβούτογλου! – Δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του AKP στο έκτακτο συνέδριο

745

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματος για να το πράξει. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, κατά την οποία υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός, ο Νταβούτογλου είπε πως κράτησε ανέπαφο το AKP και την κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου στην Τουρκία. Είπε ότι κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς η «ισχυρή» κυβέρνηση του AKP θα συνεχίσει. Ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης το AKP να παραμείνει ενωμένο. Ως εκ τούτου, στις 22 Μαΐου θα είναι γνωστός ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο  Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο έχουν εμφανιστεί πρόσφατα διαφωνίες, δηλώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν φημολογίες». «Ούτε μία αρνητική λέξη για τον πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ του Α. Νταβούτογλου και του Προέδρου της Τουρκίας αποτέλεσαν την αιτία για την απόφαση του δεύτερου να απομακρύνει τον Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού. Πράγμα που σχολιάζεται από την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως «πραξικόπημα του Ερντογάν».

Ο Νταβούτογλου προστίθεται έτσι στον «κύκλο των χαμένων στελεχών» του κυβερνώντος κόμματος που απομακρύνθηκαν λόγω της φυγόκεντρης δύναμης του Ερντογάν. Προηγήθηκε η απομάκρυνση του ιδρυτικού στελέχους του κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του ιδρυτικού στελέχους Μπουλέντ Αρίντς και του επίσης ιδρυτικού στελέχους του κόμματος Αμπντουλατίφ Σενέρ. Απομένει να δούμε, αν παρά τη δήλωση πίστης του Νταβούτογλου προς τον Ερντογάν, θα υπάρξουν εντός του κόμματος διαδικασίες στοχοποίησης του απερχόμενου πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου κι από το κόμμα.

Ο Α. Νταβούτογλου, μετά τις εκλογές του 2002 έγινε σύμβουλος, αρχικά του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ κι από το Μάρτιο του 2003, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών την Πρωτομαγιά του 2009, ενώ εξελέγη βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Το 2014 και μετά την εκλογή του Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νταβούτογλου εξελέγη στις 27 Αυγούστου νέος αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και την επόμενη μέρα έλαβε από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πρακτικά, μετά την εκλογή νέου αρχηγού στο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 22 Μαΐου, ο νέος αρχηγός θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Απομένει να επαληθευθεί το αν οι διαδικασίες τοποτηρητή είναι σημάδια της πτώσης. Να επαληθευθεί για παράδειγμα αν θα επαναληφθεί η περιπέτεια του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας του Τουργκούτ Οζάλ στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90. Τον Νοέμβριο του 1989 ο Οζάλ είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ορίζοντας τοποτηρητή τον Γιλντιρίμ Άκμπουλουτ, ο οποίος υπήρξε σε τέτοιο βαθμό τοποτηρητής, ώστε έκτοτε είναι γνωστός στην Τουρκία με τα «ανέκδοτα Άκμπουλουτ».

Η αναρρίχηση του Τουργκούτ Οζάλ στην προεδρία συνοδεύτηκε από την τάση του να εξακολουθεί να κυβερνά σαν πρωθυπουργός κι από την πτωτική πορεία του κόμματός του. Τον Ιούνιο του 1991 ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε καταφέρει και παρά τη θέληση του Τουργκούτ Οζάλ να εκλεγεί αρχηγός του κόμματος, αλλά στο μεταξύ είχε χαθεί η μπάλα. Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν έπειτα από τέσσερις μήνες, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας έχασε και την εξουσία.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια