Οριστικά στους Led Zeppelin το «Stairway to Heaven»

652

Δικαστήριο του Λος Άντζελες δικαίωσε πανηγυρικά σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής σκηνής, τους Led Zeppelin, για την πατρότητα του «Stairway to Heaven».

Τη θρυλική μπαλάντα διεκδικούσε, εδώ και δύο χρόνια, ο Michael Skidmore, διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του Randy California, κιθαρίστα του συγκροτήματος Spirit. Ο Skidmore ζητούσε αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι το τραγούδι αποτελεί αντιγραφή ορχηστρικού κομματιού του ψυχεδελικού συγκροτήματος της δεκαετίας του 1960.

Σύμφωνα με τους ενόρκους που συνεδρίαζαν από την Τετάρτη, ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Πλαντ και ο κιθαρίστας Τζίμι Πέιτζ είχαν όντως πρόσβαση στο τραγούδι Taurus των Spirit, αλλά ο Σκίντμορ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι στοιχεία αυτού του ορχηστρικού κομματιού είναι «πραγματικά παρόμοια» με το Stairway to Heaven.

Την Τρίτη ο Ρόμπερτ Πλαντ είχε καταθέσει στο δικαστήριο τη δική του εκδοχή για τη «γέννηση» του Stairway to Heaven, το οποίο ηχογραφήθηκε στα τέλη του 1970 – αρχές του 1971, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Taurus.

Ο Ράντι Καλιφόρνια, ο συνθέτης του Taurus, δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την πατρότητα του τραγουδιού μέχρι και τον θάνατό του από πνιγμό, το 1997. Ωστόσο, σε στενούς φίλους του και σε ορισμένες συνεντεύξεις είχε πει ότι του άξιζε να αναγνωριστεί ως συνθέτης του Stairway και είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» την πράξη των Led Zeppelin.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια