ΟΛΟΙ εναντίον ΟΛΩΝ

679

Είναι γεγονός πως αυτή την ώρα στην επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική σκηνή το τοπίο είναι εκρηκτικό. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι συγκρούσεις είναι ανεξέλεγκτες και στην κυριολεξία επιτίθεται ο ένας εναντίον του άλλου σε όλους τους τομείς και σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας και της εξουσίας.

Μεγαλοεπιχειρηματίες σκοτώνονται μεταξύ τους για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι σε σύγκρουση και με επιχειρηματίες και με εκδότες, ενώ πολύ οξυμμένη είναι η κατάσταση και στον τραπεζικό τομέα με αφορμή τις αλλαγές στις διοικήσεις.

Οι καταγγελίες για τη δικαιοσύνη

Μία από τα ίδια και στον τομέα της δικαιοσύνης, όπου δικαστές και εισαγγελείς έρχονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση αφήνει αιχμές για υποθέσεις που χειρίζεται η δικαιοσύνη. Όπως για παράδειγμα η υπόθεση με τη δίκη της Siemens, η υπόθεση Βγενόπουλου και η αντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η παρέμβαση του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κυρία Θάνου, και ζήτησε την εξαίρεση του κ. Δασκαλόπουλου!

Συνωμοσίες, ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα

Σε όλο αυτό το περιβάλλον έχουν γίνει πια θέμα ημερήσιας διάταξης τα πισώπλατα χτυπήματα, οι επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, οι συνωμοσίες, οι ίντριγκες, αλλά και οι συμμαχίες που ξαφνικά διαμορφώνονται την ώρα που νέοι ισχυροί παίκτες μπαίνουν στο παιχνίδι και ενοχλούν μία κατεστημένη κατάσταση.

Η πρώτη μεγάλη μάχη δίνεται στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών. Εκεί όπου Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Κοντομηνάς, Σαββίδης, Μαρινάκης, Καλογρίτσας, Βρυώνης και Αλαφούζος διεκδικούν μόλις τέσσερις άδειες. Κάτι που στην πράξη σημαίνει πως εκ των πραγμάτων κάποια ισχυρά ονόματα θα μείνουν στην απέξω, με πρώτο και καλύτερο το ΜEGA, που δεν λαμβάνει τραπεζική ενημερότητα.

Μαίνεται η σύγκρουση κυβέρνησης – ΔΟΛ

Με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, το «Βήμα» του κ. Σταύρου Ψυχάρη εξαπέλυσε επίθεση την περασμένη Κυριακή κατά των κυρίων Καλογρίτσα, Σαββίδη και Μαρινάκη, μολονότι για τον τελευταίο παραδέχτηκε η εφημερίδα ότι και ισχυρή οικονομική οντότητα διαθέτει και δεν εμπλέκεται σε δουλειές του δημοσίου. Βεβαίως, είναι προφανές πως ο ΔΟΛ, με αφορμή την αντιπαράθεση Ψυχάρη-Πρωθυπουργού, θα συνεχίσει και θα κλιμακώνει τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Τα συμφέροντα και η επίθεση στον Καλογρίτσα

Στον επιχειρηματία Χ. Καλογρίτσα επιτίθενται εσχάτως και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν! Τον κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες ότι κέρδισε μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία τρεις εργολαβίες στον άξονα Πύργος-Πάτρα, με εκπτώσεις της τάξης του 53%! Είναι παραπάνω από προφανές ότι το καρτέλ των εργολάβων που μοιραζόταν εδώ και χρόνια όλες τις δουλειές προσφέροντας ποσοστά εκπτώσεων ασήμαντα, μονοψήφια, που επί της ουσίας προκαλούσαν ζημία στο δημόσιο, έχει λυσσάξει που ένας νέος παίκτης μπήκε στο παιχνίδι και τους παίρνει τις δουλειές. Και στην πραγματικότητα οι εκπτώσεις του Καλογρίτσα, που θεωρούνται και λογικές και συμβατές με την υλοποίηση του έργου, έρχονται να καταδείξουν και να καταστήσουν απόλυτα εμφανή τον τρόπο που το καρτέλ λειτουργούσε εδώ και χρόνια μέσα από μοιρασιές τεράστιων κονδυλίων, χωρίς ρίσκο, εξαιτίας των προσυμφωνημένων προσφορών.

Ξεκαθαρίσματα (τραπεζικών) «λογαριασμών»

 Σε ένα παράλληλο μέτωπο, δίνεται μία ακόμα μάχη για το ποιος θα επικρατήσει στις τράπεζες. Είμαστε, άλλωστε, στην αναμονή για να καθοριστούν οι διοικήσεις των τραπεζών, μετά την αξιολόγηση του ΤΧΣ, ώστε να βρεθούν τα πρόσωπα που θα πληρούν απόλυτα τους αυστηρούς κανόνες που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, μιλάμε για να μια σύγκρουση των εγχώριων συστημάτων, αλλά και των ξένων με τους  Έλληνες. Μια κόντρα που καλά κρατεί τους τελευταίους μήνες, απ’ όταν άνοιξε, δηλαδή, το θέμα της αξιολόγησης.

 Το νέο σύστημα και ο έλεγχος των κόκκινων δανείων

 Το νέο σύστημα θα ελέγξει απόλυτα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άμεσα ή έμμεσα. Τρανό παράδειγμα οι συνεχείς παρεμβάσεις του μετόχου της Τράπεζας Πειραιώς Τζον Πόλσον στην ΕΚΤ, ο οποίος συμμετέχει στην τράπεζα μέσω fund – αφού ο ίδιος δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση.

Το πού θα καταλήξουν θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα των ελληνικών εταιρειών, αφού σε λίγους μήνες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ποια επιχειρηματικά δάνεια θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και σε ποια θα τραβηχτεί το χαλί. Στο χέρι των τραπεζών και των funds που θα τα αγοράσουν θα είναι να ορίσουν ακόμα και μέλη στις διοικήσεις των εταιρειών ή να βρουν στρατηγικούς επενδυτές, αλλάζοντας τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

 

Οι επιχειρηματίες με τις εγκλωβισμένες υποθέσεις

 

Το σκηνικό ολοκληρώνεται με κάποιους ισχυρούς παίχτες που ξαφνικά βρίσκονται με εγκλωβισμένες υποθέσεις και με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την εφορία, με τις πλέον χαρακτηριστικές αυτές των Βγενόπουλου, Κοντομηνά και του εφοπλιστή Τσάκου.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια