Ολλανδία: Χωρίς προηγούμενο η προσέλευση στις κάλπες-Τι λένε Βίλντερς και Ρούτε

211

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η προσέλευση των Ολλανδών στις κάλπες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί και το exit poll. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Στις 16:45 ώρα Ελλάδας και ενώ οι κάλπες είναι ήδη ανοικτές για περισσότερο από οχτώ ώρες, η συμμετοχή εκτιμάτο στο 43%, συγκριτικά με 37% στις προηγούμενες εκλογές του 2012, όταν το τελικό ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 74,6%.

Τα εκλογικά κέντρα να είναι ανοικτά έως τις 22:00 ώρα Ελλάδας,  ενώ οι φετινές εκλογές είναι από τις πλέον αμφίρροπες στην ιστορία της χώρας.

Οι πολίτες στη χώρα της τουλίπας καλούνται να αναδείξουν τον νέο κυβερνήτη εν μέσω μιας πρωτοφανούς διπλωματικής κόντρας της Ολλανδίας με τον Ερντογάν. Ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών; Ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε που διεκδικεί μία τρίτη θητεία ή ο σταρ της ολλανδικής Ακροδεξιάς, Γκέρτ Βιλντερς;

Το μόνο σίγουρο είναι πως, ρυθμιστής των ολλανδικών εκλογών θα είναι το κόμμα των Πρασίνων το οποίο αναμένεται να αποσπάσει την τρίτη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, δύο δημοσκοπήσεις έδειχναν αποδυναμωμένο το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς κατατάσσοντάς το στην τρίτη (20 έδρες) και στην πέμπτη θέση (16 έδρες) αντίστοιχα, ενώ το κόμμα του Μαρκ Ρούτε είχε ενισχυθεί κατακτώντας 29 έδρες.

Βίλντερς: Το τζίνι δεν θα ξαναμπεί στο μπουκάλι

Προσερχόμενος σήμερα στην κάλπη, ο εθνικιστής ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) δεσμεύτηκε ότι θα οδηγήσει την Ολλανδία εκτός της ΕΕ εάν κερδίσει στις εκλογές.

«Αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος. Θέλω να ανακτήσουμε τον έλεγχο της χώρας μας», είπε ο κ. Βίλντερς, ο οποίος κατέφθασε στο εκλογικό κέντρο συνοδεία των σωματοφυλάκων του.

Ερωτηθείς εάν βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στον φόβο και τη μισαλλοδοξία, ο ηγέτης του PVV απάντησε: «Αυτά είναι κατάφωρα ψέματα. Μας υποστηρίζει ο απλός, ολλανδικός λαός. Αυτό που ενδιαφέρει τον λαό είναι να ανακτήσουμε τη χώρα μας και την εθνική μας κυριαρχία και ελπίζουμε ότι σήμερα οι πολίτες θα μας στηρίξουν μαζικά στις κάλπες».

«Τα πατριωτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών το τζίνι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο μπουκάλι και η πατριωτική επανάσταση θα συμβεί, είτε αυτό γίνει σήμερα είτε αύριο», συμπλήρωσε ο Βίλντερς.

Ρούτε: Δεν πρέπει να νικήσει ο λάθος λαϊκισμός όπως στις Η.Π.Α και στο Brexit

Στις δικές του δηλώσεις κατά την άφιξή του στο εκλογικό κέντρο, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε ότι τυχόν νίκη του Βίλντερς θα έχει επιπτώσεις και εκτός Ολλανδίας.

«Νομίζω ότι, εάν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, ο υπόλοιπος κόσμος θα δεί ότι, μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές, ο λάθος λαϊκισμός βγήκε ξανά νικητής»

Liberation: Το αναλογικό σύστημα ευνοεί τα μικρά κόμματα

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Liberation επισημαίνει σε άρθρο της ότι το αναλογικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα ευνοεί τα μικρά κόμματα καθώς με αυτό τα μισά σχεδόν από τα 28 κόμματα που κατέρχονται σήμερα στις εθνικές εκλογές, μπορούν να εξασφαλίσουν μία θέση στην Ολλανδική Βουλή.

Με ελάχιστο όριο της τάξης του 0,65%, αρκούν 60.000 ψήφοι για να εξασφαλισθεί μία από τις 150 έδρες της oλλανδικής Βουλής. Από αύριο, τουλάχιστον 14 κόμματα, από τα 28 που κατέρχονται στις σημερινές εκλογές, θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη Βουλή, αντί 11 που ήταν έως σήμερα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια