Ολλανδία: Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους ο ευρωβουλευτής Πάουλ Τανγκ

368

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής του κόμματος των Εργατικών, Πάουλ Τανγκ, σε αντίθεση με το ίδιο το κόμμα, στο οποίο ανήκει και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 Ρεπορτάζ για την οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad, με τίτλο «Η ευρωομάδα του PvdA θέλει διαγραφή του ελληνικού χρέους», αναφέρει ότι αρχίζουν να παρουσιάζονται ρωγμές στην κεντρική γραμμή του κόμματος σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τον Πάουλ Τανγκ, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο σύντομα σε μια διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους.

«Το μόνο που εξασφάλισε το Eurogroup είναι να αναβάλει τη λήψη των αποφάσεων μέχρι το 2018, ενώ παράλληλα διατηρεί την ανέφικτη απαίτηση από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%», προσθέτει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Όπως εξάλλου σημειώνει, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να περιοριστεί σε επίπεδα μέχρι το 100% του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 320 δισ. ευρώ, ήτοι 183% του ΑΕΠ, μια παρόμοια μείωση θα ισοδυναμούσε με διαγραφή 140 δισ. ευρώ, παρατηρεί η εφημερίδα. Επισημαίνεται πως ο Π. Τάνγκ ενημέρωσε τον ομοϊδεάτη του υπουργό Οικονομικών για την πρότασή του αυτή, η οποία όμως βρίσκει αντίθετους τόσο τον τελευταίο όσο και σύσσωμη την ολλανδική Βουλή.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ολλανδός πολιτικός θέλει «να ταράξει τα νερά», καθώς, όπως εξηγεί, μια επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής θα είναι εξίσου δαπανηρή. «Πολλοί Ολλανδοί υποπτεύονται ήδη ότι τα χρήματα αυτά έχουν χαθεί, αλλά οι πολιτικοί δεν τολμούν να τους το πουν ευθέως», συμπληρώνει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ επιθυμούν τη διαγραφή, όσο πιο σύντομα γίνεται, ενός σημαντικού μέρους από τα 320 δισ. ευρώ προκειμένου η ελληνική οικονομία να πάρει μια ανάσα και να μεγαλώσουν οι πιθανότητες η χώρα να επιστρέψει στις αγορές μετά από την λήξη του προγράμματος.

Τονίζει όμως ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν βλέπουν με καλό μάτι κάτι τέτοιο. «Φοβούνται ότι η διαγραφή του χρέους θα απαλείψει το κίνητρο για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα ανακινούσε, εξάλλου, το ερώτημα γιατί χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος πρέπει να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και όχι η Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου το 2017 διεξάγονται εκλογές, έχουν υποσχεθεί ότι τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν. Άμεσο κούρεμα του χρέους, λοιπόν, θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία». Το καλοκαίρι του 2015 οι Έλληνες είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στο «να σφίξουν το ζωνάρι» εντός της ευρωζώνης ή να επωφεληθούν από μια ελάφρυνση του χρέους εκτός ευρωζώνης. Επέλεξαν το πρώτο».

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια