«Οι τρελοί ανοίγουν δρόμους, οι γνωστικοί τούς διανύουν»

Ο Ελληνοϊταλός συγγραφέας Costantino Salis μιλάει στην «Α» για τα βιβλία του, το έργο του και τη ζωή του

1121

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη – 

Πραγματικά, συνομιλώντας με τον Costantino Salis δεν μπορούμε να καταλήξουμε αν πιο πολύ ενδιαφέρον έχουν τα βιβλία του Ελληνοϊταλού συγγραφέα ή η ζωή του. Ο Costantino Salis σπούδασε Ανατολική Φιλοσοφία, νομικά και θέατρο στην Ακαδημία της Ρώμης. Εργάστηκε στην ιταλική τηλεόραση ως παρουσιαστής και παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων. Είναι δημιουργός του «Φιλοσοφικού Show», που έχει παρουσιαστεί σε αίθουσες τέχνης στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Έχει γράψει σενάρια, κείμενα, άρθρα και τραγούδια που ερμήνευσαν γνωστοί Ιταλοί και  Έλληνες καλλιτέχνες. Στη συνάντησή μας διαπιστώσαμε ότι έχει συναναστραφεί με εξέχουσες προσωπικότητες της γειτονικής χώρας και έχει εμπειρίες που δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στα βιβλία του.

– Κωνσταντίνε, μίλησέ μας για τον εαυτό σου. Είσαι ένας συγγραφέας που ζει μεταξύ Αθήνας και Ρώμης;  Πόσο ευχάριστο ή δύσκολο είναι αυτό;

– Στην πραγματικότητα ζω μόνιμα στην Ιταλία πάνω από 40 χρόνια. Η κατοικία μου είναι στη Ρώμη, αλλά το σπίτι μου το χρησιμοποιώ σαν ένα ξενοδοχείο, γιατί είμαι διαρκώς περιφερόμενος σε διάφορα μέρη της Ιταλίας όπου κάνω παρουσιάσεις των βιβλίων μου.

Είμαι Ιταλός υπήκοος με ελληνική καταγωγή. Την Αθήνα την επισκέπτομαι κατά αραιά διαστήματα, συνήθως όταν ένα καινούργιο μου βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Τότε έρχομαι για να το υποστηρίξω κάνοντας μερικές παρουσιάσεις. Πιστεύω πως είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω μια ανέμελη ζωή. Το γεγονός πως έχω την πολυτέλεια να ζω στη Ρώμη και λίγο στην Αθήνα με κάνει να νιώθω υπέροχα. Τόσο η Ρώμη όσο και η Αθήνα έχουν ένα πολύ όμορφο ιστορικό κέντρο. Η ομορφιά της Ρώμης επεκτείνεται και πέραν του ιστορικού της κέντρου. Αντίθετα, η ομορφιά της Αθήνας κατά την άποψή μου περιορίζεται μόνο στο ιστορικό της κέντρο. Είναι γνωστό πως τη Ρώμη την ονομάζουν, «η αιώνια πόλη». Κανονικά, θα έπρεπε να ονομάζεται και η Αθήνα «η αιώνια πόλη».

Ο Κωνσταντίνος Σάλης με τη Ζέτα Τζιώτη.
Ο Costantino Salis με τη Ζέτα Τζιώτη.

– Τιμήθηκες από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας και από το Ιταλικό Κοινοβούλιο το 2010, όπου και παρουσίασες το βραβευμένο σου έργο “Dritto al cuore della vita”, που βρέθηκε ανάμεσα στα best sellers της Ιταλίας. Περίγραψέ μας την εμπειρία σου αυτή.

– Το έτος 2010 τιμήθηκα από την ιταλική βουλή και είχα την ύψιστη τιμή να παρουσιάσω στην ιταλική βουλή – υπό την αιγίδα της – το βραβευμένο βιβλίο μου – ένα φιλοσοφικό μου δοκίμιο «Dritto al cuore della vita». Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο «Στην καρδιά της ζωής» από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος. Όποιος θέλει μπορεί να δει την παρουσίαση που έκανα στην ιταλική βουλή -μπαίνοντας στο κανάλι μου στο youtube: Costantino Salis – αναζητώντας το βίντεο με τίτλο «Ιταλικό Κοινοβούλιο». Επίσης, γράφοντας στην αναζήτηση στο google: ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΛΗΣ – ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. Στην Ελλάδα δεν έγινε γνωστό το γεγονός πως ένας Έλληνας συγγραφέας είχε την τιμή να παρουσιάσει ένα συγγραφικό του έργο στην ιταλική βουλή. Θα σου περιγράψω την εμπειρία μου με δυο λόγια: ήταν σαν να απολάμβανα ένα πολύ όμορφο όνειρο με τα μάτια ανοικτά.

– Είσαι πολυσχιδής προσωπικότητα. Γράφεις σενάρια και τραγούδι. Με ποιους Ιταλούς καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί και με ποιο τρόπο;

– Έχω συνεργαστεί με γνωστούς Ιταλούς καλλιτέχνες στο «Φιλοσοφικό Show» που παρουσιάζω και έχουν ερμηνεύσει τραγούδια μου. Θα σου πω μερικούς: Ελίζα, Αλίτσε,  Λούκα Μπαρμπαρόσα, Έντσο Γκινάτσι, Έντσο Γκρανιανιέλο, Πίνο Μάουρο, Λουτσία Κασίνι, Τζίτζι Φινίτσιο.

Το «Φιλοσοφικό Show» είναι μία περφόρμανς, που έχω δημιουργήσει και παρουσιάζω εδώ και πολλά χρόνια στην Ιταλία και ενίοτε στην Ελλάδα. Περιέχει πρόζα, μουσική, χορό, σάτιρα και τραγούδι. Ήμουν τακτικός παρουσιαστής με δική μου εκπομπή στο κανάλι ΤELEUROPA και RETE 4 του ΣίλβιοΜπερλουσκόνι. Εκεί παρουσίαζα και το «Φιλοσοφικό Show». Επίσης, το έχω παρουσιάσει στη RAI 3 και στο κανάλι ITALIA 1 του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Διαλέγω κυρίως θέματα φιλοσοφικά, που πραγματεύονται το αληθινό νόημα της ζωής, ιστορίες αληθινές αλλά και μυθιστορίες που πραγματεύονται θέματα όπως η μοναξιά, η περιθωριοποίηση, η αποδοχή του διαφορετικού, το μυστήριο, η περιπέτεια και ο έρωτας»

– Από πού εμπνέεσαι και γράφεις τα βιβλία σου;

– Εμπνέομαι από προσωπικές καταστάσεις, από ανθρώπους που γνώρισα και από τη φαντασία μου που ταξιδεύει σε άγνωστα μέρη. Διαλέγω κυρίως θέματα φιλοσοφικά, που πραγματεύονται το αληθινό νόημα της ζωής, ιστορίες αληθινές αλλά και μυθιστορίες που πραγματεύονται θέματα όπως: η μοναξιά, η περιθωριοποίηση, η αποδοχή του διαφορετικού, το μυστήριο, την περιπέτεια και τον έρωτα.

– Πιστεύεις ότι η ελληνική κουλτούρα είναι κοντά στην ιταλική;

– Η ελληνική κουλτούρα είναι εντελώς διαφορετική από την ιταλική. Η καθεμία απ` αυτές έχει τις δικές της καταβολές. Οι Ιταλοί έχουν ένα θαυμασμό για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, για την ιστορία μας, για την ελληνική μυθολογία , για τους αρχαίους φιλοσόφους μας. Σε θέματα νοοτροπίας, παιδείας, savoire vivre είναι μεγάλες οι διαφορές που χωρίζουν την ελληνική κουλτούρα από την ιταλική.Η καθεμία από τις δύο αυτές κουλτούρες έχει το δικό της στίγμα.

– Ποια προσωπικότητα ξεχωρίζεις στην Ιταλία και για ποιο λόγο;

– Ξεχωρίζω τον Δάντη Αλιγκιέρι (Dante Alighieri). Θεωρώ πως είναι ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση ενώ το περίφημο έργο του, η «Θεία Κωμωδία», εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Δεν υπήρξε μόνο ένας σημαντικός ποιητής, αλλά και σημαντικός πολιτικός, φιλόσοφος, θεωρητικός της πολιτικής, συγγραφέας και πεζογράφος

constantino-salis-1– Από τα τελευταία σου μυθιστορήματα είναι το«Διπλές ζωές», αστυνομικό και ερωτικό από τις εκδόσεις ΑΛΔΕ στην Ελλάδα , που γνωρίζει και μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία. Πως είναι να έχεις εκδώσει το ίδιο βιβλίο σε δύο γειτονικές χώρες; Αρέσει εξίσου και στους δύο λαούς;

– Το μυθιστόρημα «Διπλές Ζωές» έχει εκδοθεί στην Ιταλία. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι «Doppie Vite». Έγραψα μάλιστα τους στίχους ενός ιταλικού τραγουδιού με τίτλο «Doppie Vite». Τη μουσική έγραψε ο διάσημος Ιταλός συνθέτης και μαέστρος Giacomo Simonelli. Το τραγούδι ερμήνευσα εγώ σε ντουέτο με την Κonstantina Poutkari. Κυκλοφορεί σε παγκόσμια διανομή σε ένα digital CD single και είναι ανάμεσα στα hits σε 10 χώρες. Υπάρχει και η ελληνική βερσιόν του τραγουδιού με τίτλο «Διπλές Ζωές».

Όποιος θέλει μπορεί να δει το video κλιπ του τραγουδιού στο κανάλι μου στο youtube:

  • Costantino Salis ή γράφοντας στη αναζήτηση στο google: Costantino Salis – DoppieVite – video
  • CostantinoSalis – DiplesZoes – video

Η προσωπικότητά μου -σαν συγγραφέας και καλλιτέχνης- αρέσει περισσότερο στην Ιταλία. Είναι γιατί σκέπτομαι και εκφράζομαι σαν Ιταλός. Μεγάλωσα και έζησα πολλά χρόνια στην Ιταλία και έχω επιρροές από την ιταλική κουλτούρα. Είναι λογικό λοιπόν να αρέσω περισσότερο στο ιταλικό κοινό.

– Το τελευταίο σου βιβλίο είναι το «Ίδρυμα Αγίων», ένα ανατρεπτικό λογοτεχνικό έργο, που περιγράφει την απελπισία αλλά και την κωμικότητα των ανθρώπων που είναι εγκλεισμένοι σε ψυχιατρείο. Πώς αποφάσισες να γράψει ένα διήγημα με αυτές τις κοινωνικές πτυχές;

– Το «Ίδρυμα Αγίων» δεν αφορά ένα ίδρυμα που έγινε για κάποιους αγίους. Πρόκειται για ένα ίδρυμα τρελών. Οι τρελοί είναι οι άγιοι. Συγκέντρωσα ιστορίες από ανθρώπους που γνώρισαν το τρελοκομείο, όχι για να φτιάξω μια ιστορία αντικειμενική, αλλά για να αποδώσω τη φρεσκάδα της αφήγησης και την ανακρίβεια της υποκειμενικής ματιάς, την ποίηση, την κωμικότητα και την απελπισία ενός ταξιδιού στον ξεχωριστό κόσμο της τρέλας. Μα είναι αλήθεια πως η τρέλα είναι κάτι το αρνητικό;

Εγώ, αντίθετα, θεωρώ πως η τρέλα αλλάζει τα πράγματα. Σπρώχνει τον άνθρωπο προς το μέλλον. Αν θέλεις κράτησε μόνο αυτό που θα σου πω: οι «τρελοί» ανοίγουν τους δρόμους, που στη συνέχεια τους διανύουν οι γνωστικοί. Το μυθιστόρημα «Ίδρυμα Αγίων» είναι η πιο πρόσφατη συγγραφική μου δημιουργία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

– Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σε Ελλάδα και Ιταλία;

– Τα σχέδιά μου για το άμεσο μέλλον είναι να ανέβει στην αρχή του νέου χρόνου σε μια Θεατρική Σκηνή της Αθήνας το μυθιστόρημά μου «Ίδρυμα Αγίων» σαν θεατρικό έργο. Για την Ιταλία έχω αρχίσει να γράφω το νέο μου βιβλίο, που θα είναι μια αστυνομική περιπέτεια που διαδραματίζεται στη Νάπολη και στη Νέα Υόρκη.


Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγγραφέα Costantino Salis μπορείτε να επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα :

www.costasalis.com

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια