Οι προτεραιότητες Τσίπρα μετά τον «λευκό καπνό» , ένα απαιτητικό συνέδριο και οι δύσκολοι Μάηδες

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

1079

Ένα δύσκολο συνέδριο, ένας ανασχηματισμός με πολλούς γρίφους και μια «φωτιά» στα σχεδόν δαιδαλώδη προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη περιμένουν τον Πρωθυπουργό μετά τα καλά νέα της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup.

Υπό την προϋπόθεση, λοιπόν, ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλειδώσει στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του «σπαζοκεφαλιές», οι οποίες, όσο κι αν δείχνουν ευκολότερες από τον μεγάλο πονοκέφαλο της αξιολόγησης κάθε άλλο παρά τέτοιες είναι.

Υπάρχουν αντικειμενικές αλήθειες που, όμως, συναντούν αυτόματα και τον αντίλογό τους, με τις οποίες τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η Κυβέρνηση θα κληθεί να αναμετρηθεί. Για παράδειγμα, η άρση της εκκρεμότητας της αξιολόγησης προσφέρει ένα πεδίο πολιτικής σταθερότητας και απομακρύνει καταλυτικά το ενδεχόμενο εξελίξεων με τη μορφή εκλογών ή δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα, όμως, τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, όχι μόνο εκκρεμούν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις διογκώνονται και η εικόνα ανάμεσα στους πολίτες είναι, μακριά από λογιστικά μεγέθη και αριθμούς, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική.

Σε πολιτικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι αμέσως μετά τις τελικές υπογραφές της αξιολόγησης έρχεται ανασχηματισμός. Κομματική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στο Axiaplus.gr ότι «τον Ιούνιο δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός, γιατί έχουμε συνέδριο» και εκτιμούσε πως, ό, τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσα στο Μάιο. Όμως, όσο μεγάλος γρίφος είναι τα ονόματα που θα πρωταγωνιστήσουν στο ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας, άλλο τόσο «δύσκολη μαντεψιά» μπορεί να χαρακτηριστεί και το τι θα γίνει εντός του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και το πότε αυτό θα διεξαχθεί.

Και τούτο, διότι υπάρχουν φωνές εντός της Κουμουνδούρου που λένε ότι «ο Ιούνιος δεν είναι κατάλληλος μήνας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, καθώς θα χρειαστεί αρκετή δουλειά σε εσωκομματικό επίπεδο, ώστε να εξηγηθεί η κυβερνητική στρατηγική στα κομματικά στελέχη με τα παραδοσιακά αριστερά αντανακλαστικά.»

Είναι βεβαίως σαφές πως οτιδήποτε άλλο πέρα από την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Πρωθυπουργού σε εσωκομματικό επίπεδο και της ενίσχυσης του πρωθυπουργικού του προφίλ, ακόμα και σε ένα συνέδριο με δυσκολίες, θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους. Στις συζητήσεις που γίνονται στα κυβερνητικά, αλλά και στα κομματικά πηγαδάκια, μετά τον πρώτο «λευκό καπνό» των Βρυξελλών, μπορεί κανείς να συναντήσει αποχρώσες διαφοροποιήσεις στις θέσεις των στελεχών. Τα πιο έγκυρα από αυτά σημειώνουν ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάποιους συμβιβασμούς, έτσι ώστε η αριστερά να κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο κράτος και στην κοινωνία, αφού λύσει άμεσα προβλήματα.

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι πιο «βιαστικοί» που θα ήθελαν μια πιο άμεση εκκίνηση του «σοσιαλιστικού βίου», αλλά και οι πιο ρεαλιστές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι, μπορεί μεν η Κυβέρνηση να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά η κοινωνία έχει ήδη γονατίσει, δεν αντέχει άλλα βάρη και οι ψίθυροι έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται κραυγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τώρα ως προτεραιότητες την επίλυση των προβλημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών, όπου, όπως παραδέχτηκε κατά την πρόσφατη εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Κυβέρνηση «έχει πολλά ακόμα να κάνει»: τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν με αστραπιαία ταχύτητα, καθώς, όπως είπε στο Axiaplus.gr «μπαρουτοκαπνισμένη» κομματική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, «θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι δύο Μάηδες.»

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια