Οι πολιτικές παρενέργειες των σκανδάλων

• Υπόθεση Novartis: Ικανοποίηση για διαφορετικούς λόγους σε Μαξίμου και Μοσχάτο • Τι φοβάται και πού επενδύει ο Τσίπρας • Μπαράζ διώξεων εν όψει κατά τραπεζιτών και εκδοτών

105

Ένα σκληρό πολιτικό πόκερ παίζεται από κυβέρνηση, αντιπολίτευση καθώς και από εξωθεσμικούς παράγοντες υπό την επήρεια της μπόχας που αναδύουν υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα. Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η διερεύνηση της υπόθεσης με τη Novartis, οι παρενέργειες στο πολιτικό σκηνικό θα είναι σοβαρές.

Δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες

Από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατονομάζουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ως αποδέκτες μιζών. Κανένα απολύτως στοιχείο, όπως, για παράδειγμα, κίνηση λογαριασμών ή ηχητικό ντοκουμέντο δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Αντίθετα κυριαρχούν οι εκτιμήσεις από πρόσωπα τα οποία δεν είχαν καμμία εμπλοκή στη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία των Αμερικανών

Προβληματισμός επικρατεί για τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές υπηρεσίες. Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση για λογαριασμό του αμερικανικού δημοσίου, Παύλος Σαράκης, το FBI διαθέτει στοιχεία που τεκμηριώνουν την εμπλοκή στο σκάνδαλο για πέντε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Novartis.

Πολιτική ομηρία

Aυτό πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα αν δεν διαβιβάσουν τα στοιχεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη και το πιθανότερο είναι να μη διαρρεύσουν και το αμερικανικό δημόσιο να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τον πολυεθνικό κολοσσό, αλλά ουσιαστικά τα πολιτικά αυτά πρόσωπα θα βρίσκονται σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας, αφού οι Αμερικανοί θα τους κρατάνε στο χέρι.

«Τρέμει» τις παρενέργειες

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα εξελιχτεί σε ακόμα μία φάρσα με δεδομένο ότι ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας και της δωροληψίας από τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία, έχει επέλθει παραγραφή, γιατί μεσολάβησαν δύο σύνοδοι της Βουλής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, όμως, όπως φαίνεται, δεν την ενδιαφέρει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά οι πολιτικές παρενέργειες που προκαλεί η επικοινωνιακή διαχείριση των αποκαλύψεων.

«Πυροβολούν» με δόσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι στις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες «πυροβολούν» με δόσεις τους πλέον σκληρούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Μάλιστα την τελευταία στιγμή έβαλαν στο κάδρο και τον Αντώνη Σαμαρά με την ανεκδιήγητη μαρτυρία ότι δήθεν ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Novartis μετέφερε μια βαλίτσα με μαύρο χρήμα στο Μαξίμου. Με τη δικογραφία κάποιοι φαίνεται να επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με το σκληρό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τον Σαμαρά, τον Γεωργιάδη και τον Σαλμά.

Κάποιοι χαίρονται

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι χαροποιεί κάποιους κύκλους της Ν.Δ. και– «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε»–, που έλεγε και ο ψηλός, τους Καραμανλικούς που έχουν μόνιμη αλλεργία με τον Σαμαρά και όλους όσους τον θεωρούν επικίνδυνο, γιατί μπορεί μετά από έναν συνδυασμό γεγονότων να επανακάμψει στην ηγεσία του κόμματος. Ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο της δικογραφίας είναι και αυτοί που επιδιώκουν να «πριονίσουν» τον Άδωνι Γεωργιάδη, που πήρε αέρα και ψήλωσε απότομα.

Οι δύο δηλωμένοι εχθροί

Στο Μαξίμου πανηγυρίζουν από την εμπλοκή στη δικογραφία των δύο δηλωμένων εχθρών της κυβέρνησης, του Βενιζέλου και του Λοβέρδου, οι οποίοι αποτελούν εμπόδιο σε μια μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μηχανισμός προπαγάνδας στο Μαξίμου θεωρεί ότι η εμπλοκή τους στο σκάνδαλο  ακυρώνει τον κυρίαρχο ρόλο που είχαν στη χάραξη της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

 Ικανοποιημένος και ο Κυριάκος

Για διαφορετικούς λόγους ικανοποιημένος από το «πριόνισμα» των στελεχών της Ν.Δ., που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία, δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί από τον Σαμαρά και τον Άδωνι.

Σε αναζήτηση νέου ακροατηρίου

Στην κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, επιχειρούν με τα σκάνδαλα να διαμορφώσουν νέες διαχωριστικές γραμμές. Το δίλημμα Δεξιά – Αριστερά έχει ξεπεραστεί με δεδομένο ότι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι δεξιότερη και από αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Η ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τις επιταγές της τρόικας τον υποχρεώνει να αναζητήσει νέο ακροατήριο.

Στρατηγική με βάση τις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού Σώματος, περίπου 45%, έχει αλλεργία στα κόμματα, τους τραπεζίτες και τους εκδότες. Τους θεωρεί όλους διεφθαρμένους και υπαίτιους της χρεοκοπίας. Με βάση αυτό το εύρημα διαμορφώνεται και η στρατηγική του Μαξίμου, η οποία επικεντρώνεται σε μια μόνο λέξη, τη σκανδαλολογία.

Τα δάνεια ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

Μετά τη δικογραφία για τη Novartis ακολουθούν οι διώξεις για τα 450 εκατομμύρια ευρώ των δανείων που πήραν από τις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Ήδη έχει βρεθεί νομική φόρμουλα για τη δίωξη.

Δίωξη για απάτη

Οι τραπεζίτες δεν θα διωχθούν για απιστία, αφού σχετική τροπολογία που είχε περάσει στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση τους απαλλάσσει των ευθυνών τους, αλλά για απάτη με το επιχείρημα ότι όταν έγινε η εκκαθάριση της ΑΤΕ τα δάνεια των κομμάτων δεν πέρασαν στην «κακή τράπεζα» όπως θα έπρεπε για να κινηθούν αμέσως οι νομικές διαδικασίες και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αλλά στην «καλή τράπεζα». Με το κόλπο αυτό διευκόλυναν τη συγκυβέρνηση να περάσει στη συνέχεια τη σχετική τροπολογία.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια