Οι ξένοι θέλουν, εμείς μπορούμε; 

436

Τα ομόλογα της χώρας πηγαίνουν όλο και καλύτερα, το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Οι αξιολογήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, και τα πράγματα φαίνεται να βρίσκουν τον δρόμο τους. Αυτό, φυσικά, με την ανοχή των ξένων που έχουν δώσει χρόνο στην κυβέρνηση.

Και η κυβέρνηση τους έχει δώσει χώρο με τις μεταρρυθμίσεις που περνά. Και αυτό φάνηκε στο τελευταίο Eurogroup. Οι δανειστές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί νωρίτερα το αφορολόγητο όριο, ωστόσο επιμένουν ότι οι στόχοι για το 2018 θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.

Θέλουν να τοποθετήσουν χρήματα

Όπως έχουμε ξαναγράψει, υπάρχουν πολλοί ξένοι που θέλω να τοποθετήσουν λεφτά στην Ελλάδα. Γιατί αυτό που αναζητεί η Ελλάδα είναι να έρθουν χρήματα από το εξωτερικό μέσω επενδύσεων. Είτε μέσω του χρηματιστηρίου, είτε από ιδιωτικοποιήσεις, είτε κατευθείαν στην αγορά.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί πλέον είναι αν μπορούμε εμείς να φτάσουμε στην άλλη άκρη του ποταμού. Να μπορούμε, δηλαδή, να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, και να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, δηλαδή, το μεγάλο ιστορικό στοίχημα για την Ελλάδα.

Διαψεύδουν τους «σορτάκηδες» οι τραπεζικές μετοχές 

Το μεγάλο «αγκάθι» της οικονομίας είναι τα κόκκινα δάνεια που έχουν οι τράπεζες. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν προσπαθήσει να σπεκουλάρουν τις τράπεζες. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, όμως, οι «σορτάκηδες» των τραπεζικών μετόχων διαψεύστηκαν ότι θα υπάρξει κατάρρευση.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών από τη μια, οι κινήσεις τους για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από την άλλη (εν όψει και των τεστ αντοχής), αποτυπώθηκαν ακόμα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Εκεί που οι επενδυτές… δεν «παίζουν». Εκεί γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει και το αν μια κίνηση ή μια πληροφορία μπορεί να εκτοξεύσει ή να στείλει… στα τάρταρα μια μετοχή.

Παράδειγμα η Alpha Bank. Κατάφερε να «σηκώσει» από την αγορά 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%. Το πενταετές καλυμμένο ομόλογο που έβγαλε υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, που έδειξε το ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο για την τράπεζα όσο και για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το σενάριο των 2+1 τραπεζών 

Μετά τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που θα δείξουν πόσο εύρωστες είναι, θα φανεί και κάτι ακόμα. Το αν, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει στο σενάριο που έχει βάλει ήδη –άτυπα– στο τραπέζι. Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Φρανκφούρτη πίστευε ότι δεν χρειάζονται μεγάλα τραπεζικά σχήματα, αλλά πολλά και μικρά.

Πλέον φαίνεται ότι έχει αλλάξει στάση και εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό, φυσικά, ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδος. Το σενάριο δηλαδή των 2+1 τραπεζών. Ούτως ή άλλως τα σενάρια που έχουν κινηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουν ακόμα και… συνδυασμούς τραπεζών.

Το μείζον θέμα, όμως, είναι πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι μεγαλομέτοχοι. Κάποιοι πιο… ψύχραιμοι αναφέρουν ότι αν δούμε τον Paulson, ή τον Watsa, ή κάποιον από τους μεγαλομετόχους να κάνουν κινήσεις στο χρηματιστήριο τότε το σενάριο των 2+1 τραπεζών θα παίρνει σάρκα και οστά.

Το «αθόρυβο» χρηματιστήριο και τα «θορυβώδη» ομόλογα

Παρατηρώντας την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα διαπιστώσει κανείς ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανεβεί. Και έχει ανεβεί σημαντικά και ίσως… «αθόρυβα».

Η εικόνα στην αγορά των ομολόγων, όμως, είναι κάποιος πιο «θορυβώδης». Με το θέμα του χρέους να είναι μπροστά μας και τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων να είναι προ των πυλών, το βλέμμα όλων έχει στραφεί στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών τίτλων.

Οι ξένοι (το έχουμε γράψει πολλές φορές στην «Α») παρακολουθούν στενά την ελληνική αγορά. Το λένε στα roadshows που διοργανώνονται σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη κατά καιρούς, το επισημαίνουν σε συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες ή με στελέχη τραπεζών: Οι επενδυτές βρίσκονται με το «χέρι στη σκανδάλη» για το χρηματιστήριο, περιμένοντας να τοποθετηθούν. Θέλουν, όμως, να δουν το ρίσκο της χώρας να μειώνεται. Και τα ομόλογα είναι ένας «καθρέφτης».

Ποιες μετοχές βλέπουν οι επενδυτές

Οι κινήσεις στο χρηματιστήριο δείχνουν ότι οι επενδυτές ανοίγουν τη «βεντάλια» τους. Δεν επικεντρώνονται μόνο στις τραπεζικές μετοχές που έχουν παραδοσιακά τη μερίδα του λέοντος στο ΧΑΑ…

Υπάρχουν μια σειρά από μετοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους ξένους (και όχι μόνο). Είναι εισηγμένες που έχουν καλά οικονομικά στοιχεία και λόγω της κρίσης είχαν περάσει πίσω από την… τραπεζική κινητικότητα. Φαίνεται πως οι εταιρείες ενέργειας έχουν την «τιμητική» τους για τους ξένους. Και όχι τυχαία. Τα οικονομικά τους στοιχεία χτυπούν συνεχώς νέα ρεκόρ. Παράδειγμα τα ΕΛ.ΠΕ., που κάθε τρίμηνο εκπλήσσουν θετικά με τα οικονομικά τους στοιχεία. Το ίδιο και στη Motor Oil.

Οι επενδυτές βλέπουν τον στοιχηματισμό στην Ελλάδα να προχωρά και έχουν στο ραντάρ του μετοχές όπως την Intralot, που κερδίζει έδαφος. Και δεν μένουν μόνο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Έχουν στραφεί και στη μεσαία. Παράδειγμα, στον Σαράντη που υπάρχει κινητικότητα. Σε μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ που τους αναβάθμισε προ ημερών ο οίκος S&P.

Το ΔΝΤ, το μνημόνιο και η επόμενη ημέρα

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί. Προς το παρόν τουλάχιστον, αφού μπροστά μας θα έχουμε πολλές εξελίξεις. Μπορεί στα μάτια του κόσμου και των ΜΜΕ να έρχεται το θέμα των Σκοπίων, ωστόσο το θέμα της οικονομίας θα παραμείνει στο επίκεντρο. Το ΔΝΤ λέει πως θα μπει στο πρόγραμμα, αρκεί οι Ευρωπαίοι να δουν το θέμα του χρέους.

Στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι ετοιμάζεται η «καθαρή» έξοδος τον Αύγουστο, χωρίς καμμία πιστωτική προληπτική γραμμή, σε αντίθεση με τις απόψεις Ντράγκι και Στουρνάρα. Την επόμενη εβδομάδα (ή τη μεθεπόμενη) η χώρα θα βγει ξανά στις αγορές με ένα επταετές ομόλογο. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι μέσα από τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων (θα βγάλει και ένα διάρκειας 12 μηνών) να δημιουργήσει το «μαξιλάρι» ασφαλείας που θέλει για μετά το καλοκαίρι του 2018.

Αυτό, όμως, που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι κάτι ακόμα: Δεν αρκεί το χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα καλά λόγια. Αν δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να εκλείψουν οι ιδεοληψίες, τότε υπάρχει ελπίδα να μείνουν όλα εντός τροχιάς.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια