Οι καρέκλες του Ιονέσκο με σκηνοθεσία Ζαν  -Πωλ Ντενιζόν

Πρεμιέρα το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00 με την παρουσία του σκηνοθέτη Ζαν – Πωλ Ντενιζόν και στις δύο παραστάσεις 

194

 

 

Ο συγγραφέας των μικρών θεάτρων Ιονέσκο επιστρέφει στο μικρό θέατρο Εκστάν.

Το γέλιο, φως στο σκοτάδι… Από το κωμικό στο τραγικό…

Για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Εκστάν στα Πατήσια Οι καρέκλες. Το έργο που θεωρήθηκε το αριστούργημα του Ιονέσκο και ένα από τα πιο σημαντικά έργα της δραματουργίας του 20ου αιώνα.

Μια ιστορία πάνω στο κωμικό της παράλογης ζωής εκφρασμένο στο καθημερινό φέρσιμο ενός απόμαχου ζευγαριού.

Ένα γέρικο ζευγάρι, χρησιμοποιεί ο Ιονέσκο στο έργο του για να μας εξομολογηθεί μέσα από κωμικές διαδικασίες τις αγωνίες του, την ανεκπλήρωτη εκδίκηση, τις τύψεις, τις αποτυχίες, τη νοσταλγία της παιδικής ηλικίας, την ταπείνωση…

Κωμικά φερσίματα μέσα από τα οποία εκδηλώνεται η βαθύτατη ανθρωπιά του γέρου και της γυναίκας του Σεμίραμις 95 και 94 χρονών αντίστοιχα, που για να συνεχίσουν να ζουν σ’ έναν κόσμο που αδυνατούν να κατανοήσουν το νόημά του, είναι υποχρεωμένοι να βρουν στηρίγματα…

Η παράσταση φέρνει τη σφραγίδα ενός σκηνοθέτη υψηλού επιπέδου του γάλλου Ζαν-Πωλ Ντενιζόν, που επί σειρά ετών υπήρξε βασικός συνεργάτης και βοηθός-αντικαταστάτης του Πήτερ Μπρουκ .

Τους ρόλους του γέρου και της γυναίκας του Σεμίραμις ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί  Γιάννης Σταματίου και  Ελένη Παπαχριστοπούλου.

 

Ζαν-Πωλ Ντενιζόν – σκηνοθέτης

Θεατρικές σπουδές στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού(1976), συμφοιτητής με το Γιώργο Χωραφά. Συναντήθηκε στη συνέχεια με την ομάδα του Πήτερ Μπρουκ (1979) και παρέμεινε βασικός συνεργάτης και βοηθός-αντικαταστάτης του μέχρι το 1991.

Κάτω από τη διεύθυνσή του έπαιξε στα έργα: Βυσσινόκηπος, Η τραγωδία της Κάρμεν, Μαχαμπαράτα, Η Τρικυμία. Ως βοηθός – αντικαταστάτης τού Πήτερ Μπρουκ,  διηύθυνε το 1984 το θίασο της Κάρμεν στη Νέα Υόρκη, στο Λίνκολ Σέντερ, στο Τόκυο, στην Αθήνα, στην Ιερουσαλήμ, Πέρθ, Γλασκώβη, Ρώμη… Το  1991, όταν ο Πήτερ Μπρουκ στα πλαίσια της παιδαγωγικής άρχισε να ανοίγει το θέατρό του προς τα έξω, ο Ζαν –Πωλ Ντενιζόν ορίστηκε να μεταφέρει το πνεύμα δουλειάς τους σε ηθοποιούς μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Μετά από ενδεκαετή θητεία στο θίασο τού Πήτερ Μπρουκ που τον ανέδειξε ως σκηνοθέτη και  εκπαιδευτή, ο Ζαν –Πωλ Ντενιζόν αφιερώθηκε αποκλειστικά  στη σκηνοθεσία,  την εκπαίδευση ηθοποιών και τη συγγραφή.  

Έχει σκηνοθετήσει πολυάριθμα έργα όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, εξερευνώντας κλασικούς συγγραφείς (Τσέχωφ, Σαίξπηρ, Μαριβώ, Φεϋντώ…) και σύγχρονους (Μπερν, Κοπς, Πωλ Έντμοντ, Βαλέρια Μορέτι, Άλντο Νικολάι, Τίγυ…).

Διασκεύασε επίσης για το θέατρο, Κάφκα, Σαραμάγκο, Βίλχεμ Χοφ… Στη συγγραφή διακρίθηκε με τα έργα: Σάλτο και Μορτάλε (Βραβείο επιτροπής και κοινού στο φεστιβάλ της Βαυαρίας. Βραβείο στο Μόναχο το 2002 καλύτερης θεατρικής παράστασης για νεανικό κοινό). Το Γκολέμ, ο Άνθρωπος που έψαχνε την αλήθεια (σε συνεργασία με το Ζαν – Κλώντ Καριέρ).

Το 2004 συναντήθηκε με τον κόσμο της μαριονέτας δημιουργώντας το Εγώ που περπατάω για νεανικό κοινό, παράσταση που ξαναπαίχτηκε στην Αβινιόν το 2014 μετά από διεθνή περιοδεία.

Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1996 προσκαλεσμένος από τους δημιουργούς του θεάτρου Εκστάν, Ελένη Παπαχριστοπούλου και Γιάννη Σταματίου για να δώσει σεμινάριο και  να σκηνοθετήσει την κωμωδία του Άλντο Νικολάι, Άμλετ με πικάντικη σάλτσα (Θ. Κνωσσός).

Το 2016 σκηνοθέτησε για το θέατρο Εκστάν τις Τρομπέτες του θανάτου ή τα μανιτάρια του Τιγύ και το 2017 ως μόνιμος πια συνεργάτης  σκηνοθέτησε τις Καρέκλες του Ιονέσκο.   

 

 

Μια ιστορία πάνω στο κωμικό της παράλογης ζωής εκφρασμένο στο καθημερινό φέρσιμο ενός γέρικου ζευγαριού.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 21.00  και Κυριακή στις 19.00

Έναρξη: Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 ως 30 Απριλίου 2018

Παραστάσεις: Σάββατο 21.00 και Κυριακή απογευματινή 19.00

Διάρκεια: 1ώρα και 25 λεπτά

Εισιτήρια: 10, 8 (γκρουπ), 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι)

Κρατήσεις: Τηλ. Ταμείου 213.0210. 339, 6977359312

Χωρητικότητα: 45 θέσεις

 

Σκηνοθεσία …………………………….. Ζαν – Πωλ Ντενιζόν

Μετάφραση ……………………………. Ελένη Παπαχριστοπούλου

Σκηνικά Κοστούμια ………………….. Μπέτυ Λυρίτη

Φωτισμοί ……………………………….. Παναγιώτης Μαζαράκης

Βοηθός σκηνοθέτη ……………………Ελένη Καταλιακού

Με σειρά εμφάνισης στη σκηνή

Γέρος ………………………… …………….Γιάννης Σταματίου

Γριά ……………………………………… Ελένη Παπαχριστοπούλου

 

ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΣΤΑΝ

ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ 5 & ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΠΑΤΗΣΙΑ

Τηλ;213.0210.339, 6977359312

www.ekstaninfo.wixsite.com/ekstan                              

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια