Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες: 12 και 17 Αυγούστου

439

 

Μπορεί οι διακοπές να ξεκίνησαν για την κυβέρνηση, ωστόσο –όπως φαίνεται– το οικονομικό επιτελείο και τα τεχνικά κλιμάκια δουλεύουν πυρετωδώς το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στόχος τους είναι να έχουν τελειώσει και με τη δεύτερη αξιολόγηση μέσα στο φθινόπωρο, καθώς η Ευρώπη δεν θέλει να έχει ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα μέσα στην «αναμπουμπούλα» του Brexit, της διαφαινόμενης τραπεζικής πανευρωπαϊκής κρίσης και του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. Φυσικά, δεν αφήνουμε στην άκρη και τις πιέσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ακόμα και πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η πρώτη εικόνα

Μια πρώτη γεύση της πορείας της οικονομίας αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση στις 12 Αυγούστου. Σε λίγες μέρες, δηλαδή, από τώρα θα έχει στα χέρια της από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τις πρώτες εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο του έτους. Η πορεία της ύφεσης, σε συνδυασμό με τα έσοδα και τους πρόδρομους δείκτες (τα στοιχεία που δείχνουν το πώς θα κινηθεί η οικονομία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) θα κρίνουν τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς». Πρόκειται για την πλέον κρίσιμη ημερομηνία, καθώς θα συνυπολογιστούν και οι πληρωμές της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Στις 28 Αυγούστου, μία μέρα πριν βγουν και τα προσωρινά στοιχεία για την ύφεση του β’ τριμήνου (που θα δίνουν μια καλύτερη εικόνα από αυτά που θα ανακοινωθούν στις 12 του μήνα), αναμένεται να συνεδριάσει το Euro Working Group, αφενός για να προετοιμάσει το πρώτο Eurogroup μετά το καλοκαίρι της 9ης Σεπτεμβρίου και αφετέρου για να προγραμματιστεί η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Έως τότε θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και τα 15 προαπαιτούμενα που απομένουν ως «ουρά» από την πρώτη αξιολόγηση και οδηγούν στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Ο συναγερμός για τα έσοδα

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει ένας μίνι συναγερμός για την πορεία των εσόδων τον Ιούλιο. Η ανησυχία τους δεν είναι ότι ένας μήνας βγήκε εκτός στόχων, αφού υπάρχει η υπέρβαση του στόχου το πρώτο εξάμηνο. Ο προβληματισμός του υπουργείο Οικονομικών έχει να κάνει με τη συνεχώς αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών (είναι μια ανάσα από τα 90 δισ.) που «ενισχύονται» κάθε μήνα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Έτσι, σε περίπτωση που η αδυναμία πληρωμής των πολιτών συνεχιστεί και βγουν και άλλοι μήνες εκτός στόχων, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών.

Μονόδρομος οι αποκρατικοποιήσεις

Στις εκκρεμότητες της κυβέρνησης είναι και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλέον φαντάζει μονόδρομος για το πρόγραμμα και την οικονομία της χώρας. Η «Α» έχει, άλλωστε, ταχθεί υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων σε μια σειρά από σχετικά άρθρα της.

Για να τρέξουν, όμως, πρέπει να μείνουν στην άκρη προσκόμματα που καθυστερούν τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν παρεμβάσεις π.χ. για το Ελληνικό από τον υπουργό Πολιτισμού, Α. Μπαλτά, που προκαλεί την ανατροπή της μεταβατικής συμφωνίας για την ανάπλαση της περιοχής, καθώς προωθεί την αύξηση των κτιρίων που κρίνονται διατηρητέα, θέτοντας σε κίνδυνο την επένδυση της LAMDA Development, μιας επένδυσης που βρίσκεται στην τελική της φάση, αφού αναμένεται η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ούτε, φυσικά, η ρήξη του Πάνου Σκουρλέτη με τους Αζέρους (SOCAR) για τον ΔΕΣΦΑ βοηθά στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοπιστία της χώρας.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια