«Οι γυναίκες σημάδεψαν την προσωπικότητα μου» Marcelo Ricardo Zeballos

1027
Marcelo Ricardo Zeballos

Με πάνω από 44 εκθέσεις ζωγραφικής σε σημαντικά μουσεία ο καλλιτέχνης εξυμνεί την αγάπη του για τη γυναίκα.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

 

Η Mamush Gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Mujeres» (Γυναίκες) του διεθνούς Αργεντινού εικαστικού και καθηγητή Marcelo Ricardo Zeballos, o οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, τα οποία έγιναν με μεγάλη επιτυχία.

Ο εικαστικός μίλησε στο «axiaplus» λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα και μας επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσής του.

Στην έκθεση αυτή, όπως αναφέρει και ο τίτλος, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η γυναικεία φιγούρα. Πορτρέτα γυναικών μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Buenos Aires ταξίδεψαν στην Αθήνα.

Ο Marcelo R. Zeballos γεννήθηκε το 1970 στο Buenos Aires. Έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από σαράντα τέσσερεις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε σημαντικά μουσεία, όπως το Eduardo Sivori Museum και το Palais de Glace Museum, αλλά και αίθουσες τέχνης, είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης που εξυμνεί μέσα από το έργο του την αγάπη του για τη γυναίκα.

– Διακρίνουμε πως «η γυναίκα» στη ζωή σας παίζει έναν ρόλο ξεχωριστό. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

 

Η «γυναίκα», ως ύπαρξη και ως σύμβολο, παίζει καθοριστικό ρόλο και στη ζωή μου και στην τέχνη, την οποία υπηρετώ.

Κατ’ αρχάς, ανατράφηκα και μεγάλωσα με γυναίκες, που σημάδεψαν την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης μου, έγιναν πηγή έμπνευσης για μένα και ξύπνησαν βαθιά μέσα μου δυνάμεις και συναισθήματα που αγνοούσα.

Η γυναικεία μοναδική και χαρισματική ύπαρξη με τον σύνθετο και πολύπλοκο ψυχισμό της, τους εσωτερικούς της κλυδωνισμούς, με την αυτοκυριαρχία, τον ερωτισμό, την ευγένεια, τη στοργή, τη θεραπευτική δράση της ομορφιάς της, ανοίγει δρόμους στη ζωγραφική μου.

Στο μεταίχμιο του άσπρου και του μαύρου, μεταξύ φωτός και σκότους, αναβλύζουν τα ανατρεπτικά, έντονα pop χρώματα, που ρέουν σ’ ένα ταξίδι προς το άγνωστο.

Μέσα από τα μάτια της κάθε γυναίκας αναδύεται η μαγεία, το ανεπανάληπτο της ύπαρξής της, μια καινούργια ιστορία, αρκεί να έχει κανείς ανοιχτά τα φτερά της φαντασίας και τα παράθυρα του συναισθηματικού του κόσμου.

 

– Πώς αισθάνεστε που η έκθεσή σας ταξίδεψε στην Ελλάδα και τώρα έχουμε τη χαρά να θαυμάζουμε τα έργα σας;

 

Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα που γεννήθηκαν οι συγκυρίες και μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω την έκθεση ζωγραφικής μου στην Ελλάδα, στην πανέμορφη αυτή χώρα του φωτός και του πνεύματος, όπου γεννήθηκαν οι αξίες, τα σύμβολα, η φιλοσοφία, η τέχνη και οι ιδέες στη βάση των οποίων στηρίζεται το οικοδόμημα του δυτικού πολιτισμού.

Η Ελλάδα είναι δρόμος προς την αυτογνωσία. Στοιχείο αναγκαίο για κάθε άνθρωπο, κι ακόμα περισσότερο για κάποιον που θέλει να λέγεται καλλιτέχνης.

Ευχαριστώ θερμά την κυρία Μένια Κούλη, διευθύντρια της Mamush Gallery, και τους συνεργάτες της που έφεραν την έκθεση «Mujeres» από την Αργεντινή στην Ελλάδα.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα συνεχίσετε να εξυμνείτε τη γυναικεία ομορφιά;

Φυσικά! Θα συνεχίσω να μελετώ το σύμπαν της γυναικείας ομορφιάς και ψυχοσύνθεσης με τα κρυμμένα μυστικά του, να εμπλουτίζω και ν’ ανανεώνω αυτόν τον υπέροχο και συναρπαστικό κόσμο της τέχνης. Το ταξίδι δεν τελειώνει.

 

Γυναίκες σε μοντέρνο στυλ

Η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης και συγγραφέας Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή αναφέρει για τον καλλιτέχνη:

«Συνεπαρμένος από τη διαφημιστική φωτογραφία, την κινηματογραφική εικόνα, τα πόστερ, τις γιγαντοαφίσες, ο καλλιτέχνης επικεντρώνεται σε μεγάλα φορμά των οποίων το κύριο θέμα είναι το γυναικείο πρόσωπο. Ζωγραφισμένες με πλακάτα χρώματα σε τόνους συμπληρωματικούς, οι γυναίκες του τραβούν αμέσως το βλέμμα με την ανάλαφρη φρεσκάδα τους. Μία ή πολλές μαζί είναι επιλεγμένες για τα ελκυστικά τους χαρακτηριστικά και το μοντέρνο ανέμελο στυλ τους».

 

Η γκαλερί

Η Mamush Gallery είναι μια σύγχρονη και δυναμική διεθνής γκαλερί σύγχρονης τέχνης, με έργα καταξιωμένων διεθνών καλλιτεχνών αλλά και με έντονο ενδιαφέρον για παρουσίαση και στήριξη νέων καλλιτεχνών. Διαθέτει πλούσια συλλογή με περισσότερα από επτακόσια έργα των Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring, Victor Vasarely, Robert Indiana, Jeff Koons, Pablo Picasso, Alexander Calder, Joan Miro, καθώς και Ελλήνων διεθνών καλλιτεχνών, όπως οι Takis, Pavlos, Γαΐτης, Vassiliki, Chryssa, Antonakos, Brigitte Polemis αλλά και νεότερων όπως Stathis Alexopoulos, Albertin Trichon, Michael Abrams, και Dimitri Likissas.

Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στο Μπενάκειο Εμπορικό Κέντρο στη Κηφισιά και έχει συνεργασία με άλλες γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

INFO

Mamush Gallery – Μπενάκειο Εμπορικό Κέντρο

Παναγίτσας 3, Κηφισιά

Τίτλος έκθεσης «Mujeres»

Marcelo Ricardo Zeballos

Διάρκεια έκθεσης:

Από 19 Σεπτεμβρίου ως 19 Οκτωβρίου 2017

Τ: +30 210 6232900

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια