ΟΗΕ: Ιστορικών διαστάσεων εγκλήματα στη Συρία

381

Ο Υπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, κατήγγειλε σήμερα τα «ιστορικών διαστάσεων εγκλήματα» που διαπράττονται στη Συρία, και ιδιαίτερα στο Χαλέπι, το οποίο έχει μετατραπεί σε «σφαγείο».

Ανοίγοντας τις εργασίες της ειδικής διάσκεψης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που είναι αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι, ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατηγόρησε «όλες τις πλευρές» της σύρραξης για «παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», που συνιστούν «εγκλήματα πολέμου».

«Η πολιορκία και ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου δεν αποτελούν απλώς τραγωδία, συνιστούν εγκλήματα ιστορικών διαστάσεων», είπε. «Και αν διαπράχθηκαν με πλήρη επίγνωση στο πλαίσιο μίας ευρείας και συστηματικής επιχείρησης που κατευθύνεται κατά των αμάχων, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επέμεινε.

Η διεξαγωγή της ειδικής διάσκεψης ζητήθηκε από 16 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Κείμενο απόφασης θα τεθεί προς ψήφισιν των μελών του Συμβουλίου στο τέλος της ημέρας, αλλά η Ρωσία, προσηλωμένος σύμμαχος της Δαμασκού, δεν θα επιδιώξει την καταδίκη του καθεστώτος Ασαντ.

Ο Υπατος Αρμοστής υπενθύμισε ότι περισσότεροι από 300.000 Σύριοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύρραξης τον Μάρτιο 2011. «Η παλιά πόλη του Χαλεπίου είναι σήμερα σφαγείο», είπε αναφερόμενος σε «σκόπιμες και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις» κατά νοσοκομείων, σχολείων, αγορών, φούρνων και σταθμών καθαρισμού του νερού. «Η συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους αμάχους και να σταματήσει αυτό το λουτρό αίματος πρέπει να στοιχειώνει κάθε έναν από εμάς», είπε ο Ζέιντ καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να παραμερίσει τους ανταγωνισμούς και να ενεργήσει με μία φωνή».

Ο πρόεδρος της εντεταλμένης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Επιτροπής Διεθνούς Ερευνας για τη Συρία Πάουλο Σέρτζιο Πινιέιρο κατήγγειλε από την πλευρά του τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, κατά του ανατολικού τομέα της πόλης του Χαλεπίου, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, και τα πυρά πυροβολικού που προέρχονται από ανταρτικές ομάδες και έχουν ως στόχο τους κατοίκους του δυτικού τομέα της πόλης.

«Κανείς δεν είναι εκτός κινδύνου μιας επίθεσης από κάποια από τις εμπόλεμες πλευρές», είπε υπενθυμίζοντας ότι «περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, χωρίς αρκετά τρόφιμα και συχνά χωρίς αρκετό νερό».Ο Πινιέιρο ζήτησε για μία ακόμη φορά η σύρραξη στη Συρία να μεταφερθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προοπτική με ισχνές πιθανότητες δεδομένης της στάσης της Ρωσίας.

Το ISIS χρησιμοποιεί 550 οικογένειες σαν ανθρώπινες ασπίδες στο Ιράκ

Εντωμεταξύ, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν απαγάγει 550 οικογένειες από χωριά γύρω από τη Μοσούλη και τις κρατούν κοντά σε περιοχές που ελέγχει το ΙΚ στην ιρακινή πόλη, πιθανότατα σαν ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ραβίνα Σαμνταζάνι, επικαλούμενη «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» από την περιοχή, είπε πως το γραφείο διερευνά επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτώσει 40 αμάχους σε ένα χωριό.

Στο μεταξύ, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στέλνει φορτηγά με βοήθεια στο βόρειο Ιράκ με αρκετά τρόφιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες για 10.000 εκτοπισμένους από τις μάχες στη Μοσούλη, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της οργάνωσης.

«Στο πρώτο στάδιο, στέλνουμε αυτή τη βοήθεια στα σχεδόν 30 χωριά γύρω από τη Μοσούλη που έχουν απελευθερωθεί. Υπάρχουν 3.000-4.000 άνθρωποι στον δρόμο από αυτά τα χωριά, τα φορτηγά σκοπεύουν να τους φθάσουν», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Κερέμ Κινίκ, πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως 150.000-400.000 άνθρωποι μπορεί να εκτοπιστούν τελικά από τη Μοσούλη και πως επιπλέον καταυλισμοί κατασκευάζονται από τουρκικές υπηρεσίες αρωγής στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο των προετοιμασιών. Η Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως στέλνει 20 φορτηγά με προμήθειες που περιλαμβάνουν ξηρά τροφή, ρουχισμό και εκατοντάδες αντίσκηνα και κρεβάτια.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια