ΟΗΕ: Ζώνες εγκλεισμού θυμίζουν τα hotspot στην Ελλάδα

425

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσεΐν σε ομιλία του, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παρομοίασε τα hotspot σε Ελλάδα και Ιταλία με υποχρεωτικές ζώνες εγκλεισμού.

Ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι το προσωπικό της υπηρεσίας του παρατήρησε μια «ανησυχητική αύξηση των κρατήσεων μεταναστών στην Ευρώπη», σε χώρους στους οποίους περιλαμβάνονται τα hotpots, τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ κάλεσε τις Αρχές να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των παιδιών καθώς εξετάζονται τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.

«Ακόμη και τα ασυνόδευτα παιδιά συχνά κρατούνται μέσα σε κελιά φυλακών ή σε κέντρα που περιφράσσονται από συρματοπλέγματα. Η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πρέπει να υπερισχύει των στόχων της μετανάστευσης. Πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση των παιδιών», είπε ο κ. αλ-Ζέιντ.

Ακόμη,  ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει σύστημα καταγραφής των κρατήσεων αυτών. «Τα στοιχεία αυτά φοβάμαι πως θα είναι σοκαριστικά», δήλωσε εκφράζοντας λύπη για την «έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική που ακούμε και εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο», η οποία και υποκινεί τη βία, όπως στη Βουλγαρία.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια