Ντράγκι: Χρειάζεται δουλειά για τα κόκκινα δάνεια – Υφεσιακή η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης

787

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον Μάριο Ντράγκι. Ο Κεντρικός Ευρωπαίος Τραπεζίτης μιλώντας σε Οικονομικό Συνέδριο στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης. ΌΠως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ , το κόστος της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη είναι υψηλό.

«Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει διαβρώσει την παραγωγικότητα στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην οικονομική ευρωστία της νομισματικής ένωσης» ο Κεντρικός Τραπεζίτης της ευρωτράπεζας τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης.
Υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη ήταν υφεσιακή για πολλά χρόνια, ενώ η σύγκλιση σε κάποιες χώρες έγινε κυρίως μέσω φόρων και όχι μέσω περικοπών δαπανών. «Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως λίγοι από αυτούς είναι οικονομικά καλοί λόγοι. Το κόστος των καθυστερήσεων είναι απλά πολύ υψηλό», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Η δουλειά της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να καταπολεμά βραχυπρόθεσμα σοκ αλλά να μετριάζει τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς, υπογράμμισε ο Επικεφαλής της ΕΚΤ και  ζήτησε να απομακρυνθούν χωρίς καθυστερήσεις οι αβεβαιότητες που συγκρατούν τις επενδύσεις.
Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης. «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην αντιμετώπιση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες θα πρέπει να διαμορφωθούν με ευρείες πολιτικές.

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια