Ντάισελμπλουμ: Μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 λύση για το χρέος

Γράφει η Αγγελική Λάζου

602

Σε ένα ίσως από τα ευκολότερα Eurogroup, από τη στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείο , εξελίχθηκε το χθεσινό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που μπορεί να είχε μαραθώνια διάρκεια , αλλά ξεπέρασε τον κάβο των δυσκολιών που προέκυψαν στο EWG. Η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είχε αίσιο τέλος για την Ελλάδα καθώς προχωρά η εκταμίευση των 10,3 δις ενώ όπως δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ είμαστε κοντα και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία , αφού ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών πήγε απολύτως προετοιμασμένος και έχοντας στις αποσκευές του ένα πολυνομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των θεσμών.  Εμπεριείχε τον «κόφτη» ,τα κόκκινα δάνεια, τις ιδιωτικοποιήσεις -ακόμα και σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ- και φυσικά άμεση εισπραξιμότητα από την άμεση και έμεση φορολογία.

Κάπως έτσι έφτασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να ευχαριστεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του που δούλεψαν τόσο «σκληρά»  για να υπάρξει πλήρης ταύτιση Αθήνας- Θεσμών.

Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος πραγματικά δούλεψε σκληρά έχοντας στο μυαλό του πάνω από όλα την εκταμίευση της δόσης και αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πάρει άμεσα ανάσα η πραγματική οικονομία. Όχι ότι δεν θεωρεί σημαντικό κομμάτι την απομείωση του χρέους αλλά όπως υποστηρίζει και το Βερολίνο για αύτο θα έχει στη διάθεση του αρκετό χρόνο για να το διευθετήσει. Προέχει όμως να αλλάξει την υφεσιακή πορεία της οικονομίας, κάτι που δεν αποκλείετε να του δώσει επιπλέον όπλα στη διαπραγμάτευση.

Από το χθεσινό  Eurogroup, ενδεχομένως να περιμέναμε κάτι περισσότερο, αξίζει όμως να κρατήσουμε μια δήλωση του προέδρου του για τη διάθεση 20 δις μέσω του ESM, στην Ελλάδα αλλά και επιστροφή στη χώρα μας των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα μέσω της ΕΚΤ. «Είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε ένα κομμάτι των κερδών στην Ελλάδα, όμως το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανακινήσουμε αυτή τη διαδικασία». Υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι: «τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα».

Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup, είπε σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων πώς υπάρχει απόλυτη συμφωνία και έκανε ειδική αναφορά στο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης. «Ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Για το χρέος είπε : «Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε  ότι «υπάρχει επιπλέον μηχανισμός για μακροπρόθεσμα μέτρα. Το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος». Για το μεσοπρόθεσμο σημείωσε ότι «θα το ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά».

«Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών», είπε, ο Ντάισελμπλουμ και διευκρίνησε πως το ΔΝΤ παραμένει στο Ελληνικό πρόγραμμα και αναφορικά με το χρέος τόνισε ότι το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε».

ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια