Ναι της ΕΚΤ στη δημιουργία δημόσιου ταμείου για τα κόκκινα δάνεια

444

Στη διαπίστωση  ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα, προχώρησε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Μάλιστα ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να τα απορροφά.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αφού επεσήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη, διευκρίνισε ότι τόσο η δημιουργία του όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.  Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει περαιτέρω αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ενισχυθεί να ανάπτυξη.

Ο Μάριο Ντράγκι μετέφερε την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι δεν έχουν αποσοβηθεί οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης. Όπως υπογράμμισε, η ευρωτράπεζα  θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από «ετοιμότητα» «βούληση» αλλά και «ικανότητα» να δράσει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι. Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, εκτιμά η ΕΚΤ, επηρεάστηκε αρνητικά από το Βrexit.

Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από τα γεγονότα στην Τουρκία ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι αυξάνουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας το κλίμα εμπιστοσύνης Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις τους.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια