Νίκη του Ντράγκι στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας για το πρόγραμμα των ομολόγων

654

Συμβατό με τους γερμανικούς νόμους φαίνεται να είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Το επίμαχο πρόγραμμα της ΕΚΤ, γνωστό ως OMT, δημιουργήθηκε το 2012, εν μέσω φόβων ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα κατέρρεαν δημοσιονομικά λόγω του πολύ ψηλού κόστους δανεισμού. Μολονότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, μόνο και μόνο η ύπαρξη του OMT καθησύχασε τις αγορές και αποκλιμάκωσε τις πιέσεις στο ισπανικό και ιταλικό χρέος.

Ωστόσο, στην τελική απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δικαίωσε την ΕΚΤ, κρίνοντας πως το OMT ούτε αναιρεί τη δημοσιονομική δικαιοδοσία της γερμανικής Βουλής ούτε παραβιάζει φανερά τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωτράπεζας. Προϋπόθεση είναι να γίνονται σεβαστοί οι όροι που έθεσε στη δική του σχετική απόφαση, πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παρά ταύτα, η σημερινή απόφαση δεν συνιστά το τέλος των δικαστικών περιπετειών στη Γερμανία, καθώς η Ευρωτράπεζα ήδη αντιμετωπίζει τέσσερις νέες μηνύσεις, που αφορούν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εξαπολύσει εδώ και ενάμισι χρόνο.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια