Νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας… ο Μουν Τζέι-ιν

183

Με ποσοστό 41,1% εκλέχτηκε νέος ηγέτης της Νότιας Κορέας, ο φιλελεύθερος Μουν Τζέι-ιν. «Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε σε ψηφοφόρους του, προσθέτοντας ότι «θα είμαι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν».

Ο Μουν είναι το νέο πρόσωπο που έχει αναλάβει τον ρόλο να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα ύδατα των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και τον κίνδυνο ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο 64χρονος νέος ηγέτης έχει αρχίσει ήδη να ανακοινώνει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό, ώστε να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε, όταν τον Μάρτιο εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Ο Μουν ορκίστηκε σε μια μικρή τελετή στη Σεούλ νωρίτερα, με πλήθος κόσμου να τον υποδέχεται ένθερμα.

Ο Μουν αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία, όπως παρατηρεί το Reuters.

Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο.

Το μήνυμα της Κίνας

Η Κίνα ενδιαφέρεται να χειριστεί τις διαφωνίες της με τη Νότια Κορέα επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, προς το νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι πάντοτε έδινε αξία στις διμερείς σχέσεις με τη Νότια Κορέα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Σι, στο μήνυμά του δεν έκανε άμεση αναφορά στη Βόρεια Κορέα ή στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια