Νέους και… φθηνότερους προτιμούν οι εργοδότες

Κυριαρχεί η ευέλικτη και μερική απασχόληση με μισθούς... «πείνας» - Αύξηση της εργασίας στο επτάμηνο

486

 

Την υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου έτους, από το 2001 έως σήμερα, σημείωσαν οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Τα στοιχεία, όμως, αποκαλύπτουν ότι εδώ και καιρό κερδίζει έδαφος η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Παράλληλα, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 253.945 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το οποίο υπογραμμίζει ότι «οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας συνεχίζονται και εντείνονται», τον Ιούλιο καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 19.281 θέσεις εργασίας. Επίσης, από τη σύγκριση των στοιχείων των μηνών Ιούλιος 2016 και Ιούλιος 2015, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 35.939 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Ιούλιο 2016.

Ποιους προτιμούν οι εργοδότες

Στην Ελλάδα της κρίσης και της εξαετούς (και πλέον) ύφεσης, ο τομέας της εργασίας έχει πληγεί βάναυσα. Φαίνεται πλέον πως οι εργοδότες προτιμούν νεότερους στην ηλικία, οι οποίοι έχουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την αμοιβή τους. Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά στην εργασία είναι πλέον η ευέλικτη και μερική απασχόληση με μισθούς… «πείνας» για τους νέους και απολύσεις στους μεγαλύτερους, που θεωρούνται πιο «κοστοβόροι» για μια επιχείρηση.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Τον Ιούλιο του 2016, το 54,16% των προσλήψεων αφορούσε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και μόλις το 48% σε πλήρη απασχόληση. Αναλυτικά, επί συνόλου 201.793 προσλήψεων τον Ιούλιο, με μερική απασχόληση ήταν το 38,87%, ενώ άλλο ένα 15,29% αφορούσε εκ περιτροπής εργασία.

Οι αποχωρήσεις από τη μισθωτή απασχόληση είτε γιατί απολύθηκαν είτε γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους, είτε γιατί οδηγήθηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση, ανήλθαν σε 182.512 άτομα, ωστόσο, το συνολικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 19.281 θέσεις εργασίας.

Οι περισσότερες προσλήψεις καλύπτονται από νέους και κατά συνέπεια φθηνότερους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν σε ηλικίες εργαζομένων από 15 έως 24 ετών (+22.533 θέσεις) καθώς και από 25 έως και 29 ετών (+2.004 θέσεις). Στην ηλικία 30-44 οι απολύσεις ήταν κατά 4.088 περισσότερες από τις προσλήψεις, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 υπερίσχυσαν οι απολύσεις κατά 1.145 άτομα ενώ και στους 64+ οι απολύσεις ήταν κατά 23 περισσότερες από τις προσλήψεις.

Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες προσλήψεις ήταν η εστίαση και ο τουρισμός. Αντίθετα, λόγω λήξης της σχολικής περιόδου, οι απολύσεις επικράτησαν στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στην Αττική και την κεντρική Μακεδονία, ενώ οι λιγότερες στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια