Νέα πρόκληση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

591

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες του δηλώσεις επιμένει στη θέση του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ισχυριζόμενος αυτή τη φορά πως είναι ένα απλό έγγραφο και όχι ιερό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συζητηθεί. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber, ο τούρκος πρόεδρος διερωτάται: «Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;», και σημειώνει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;».

Στη συνέχεια, τονίζει: Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο.

Όπως είπε, η Τουρκία είναι φυλακισμένη στα συμφωνηθέντα του 1923, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον παρέλθει.

Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει την τοποθέτηση του με τα εξής λόγια: Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογραμμίζει το εξής σημείο: «Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη Λωζάννη, κυρίως προτάσσοντας τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Μοσούλης, είναι η πρώτη φορά που μίλησε σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης.

Εντωμεταξύ, με οκτώ προτάσεις ψηφισμάτων, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκουν να πετύχουν ένα «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολιτικές ομάδες πρέπει να καταλήξουν σε μια συναίνεση, ώστε στην ψηφοφορία της Πέμπτης, να έλθει κοινή πρόταση ψηφίσματος. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα.
Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα βασικά σημεία που καταγράφονται στην πλειοψηφία των οκτώ προτάσεων είναι:
  • Η θανατική ποινή αποτελεί κόκκινη γραμμή για όλους. Η επαναφορά της στην Τουρκία θα σημάνει απολύτως το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
  • Το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι επίσης αίτημα και στα οκτώ ψηφίσματα.
  • Σε ό,τι αφορά στην τελωνειακή ένωση οι συντηρητικοί του ΕΛΚ υπογραμμίζουν ότι μια πιθανή αναστολή της θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τον τουρκικό λαό.

Αντίθετα, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη της τελωνειακής ένωσης, χωρίς να ζητούν την αναστολή της.

  • Για τους Σοσιαλιστές, η επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά το «πάγωμα» θα πρέπει να γίνει εφ’ όσον αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ενωτική Αριστερά ζητάει και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου.
  • Η Ενωτική Αριστερά προχωρά μάλιστα απαιτεί να ληφθούν μέτρα εναντίον των τουρκικών αρχών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητάει επίσης την αποστολή ειδικής επιτροπής του ΕΚ στην Τουρκία. Για δε το προσφυγικό σημειώνει την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου για μετανάστες και πρόσφυγες και να σταματήσει οι επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
  • Η αναστολή της χρηματοδότησης που δίνεται στην Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία, είναι τέλος ένα κοινό αίτημα.

Ορισμένοι μάλιστα ζητούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως τα χρήματα αυτά για τους μετανάστες.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια