Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Θέρμη, Ευκαρπία, Εύοσμο – Αντιδράσεις από δήμους και κατοίκους

494

Νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε νοικιασμένους βιομηχανικούς χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και νέο…
πρότυπο χώρο φιλοξενίας στα Γρεβενά προανήγγειλλε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας παράλληλα και για εκσυγχρονισμό υπαρχόντων κέντρων όπως το Κουτσόχερο Λαρίσης και το Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης.

Ανέφερε επίσης ότι θα φτιαχτεί και ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στις παραπάνω δομές απάντησε: «Δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων να είναι έτοιμες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και να έχει μεταφερθεί εκεί ο κόσμος από την Ειδομένη».

Σχολίασε άλλωστε ότι οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν -μέχρι στιγμής- στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης οφείλονται και στην έλλειψη πόρων. «Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη να τηρείται απολύτως η νομιμότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα, ενώ ακολουθούμε και μια τακτική πειθούς των τοπικών κοινωνιών, εξαντλητικών επαφών και συσκέψεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε.

Γνωστοποίησε, τέλος, ότι «επειδή το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων δεν έχει αποδώσει προς το παρόν τα αναμενόμενα, θα ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Στη Θέρμη, Ευκαρπία, Εύοσμος και Καλοχώρι

Τέσσερις θα είναι τελικά οι επόμενοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση βρήκε πρόσφορο έδαφος (και πολλές προσφορές ιδιωτικών κλειστών βιομηχανικών και βιοτεχνικών χώρων) για να… μετακομίσει όλη την Ειδομένη στο νομό.

Έτσι, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, τον οποίο επιβεβαιώνει και ο αρμόδιος για το συντονιστικό όργανο του προσφυγικού, Γιώργος Κυρίτσης, είναι να δημιουργηθούν σε μισθωμένα ήδη βιομηχανοστάσια τα νέα κέντρα μετεγκατάστασης – φιλοξενίας (μεγάλης μάλιστα δυναμικότητας) στις περιοχές της Θέρμης, της Ευκαρπίας, του Ευόσμου και του παλιού βυρσοδεψείου «Καραμανλή», δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καλοχωρίου.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, όταν γεμίσουν κι αυτοί οι χώροι, να προστεθούν κι άλλα εγκαταλειμμένα εργοστάσια στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, που είναι να αδειάσει η Ειδομένη το συντομότερο και στη συνέχεια να γίνει ένας επιμερισμός των προσφύγων.

Πλέον σε κάθε κέντρο γίνονται ομαδοποιήσεις στη βάση της προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι οικογένειες επίσης συγκεντρώνονται μαζικά σε ένα χώρο και σε άλλο χώρο τα μεμονωμένα άτομα.

Αντιδράσεις από κατοίκους και δήμαρχο Θέρμης

Πάντως, η είδηση για την επιλογή συγκεκριμένου χώρου στην περιοχή της Θέρμης και συγκεκριμένα κοντά στα Βασιλικά, σήμανε συναγερμό στην περιοχή. Οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ εξοργισμένος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ενώ ο Δήμος πρότεινε τρεις χώρους, τελικά η κυβέρνηση επέλεξε έναν εντελώς ακατάλληλο.

Ο χώρος που επιλέχθηκε είναι ουσιαστικά εγκαταλειμμένες αποθήκες στην περιοχή από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για ιδιωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες, όπως τονίζουν κάτοικοι και Δήμος ελέγχονται για τη στατική τους επάρκεια, ενώ οι στέγες τους είναι από λαμαρίνες. Η δυναμικότητα του χώρου πάντως ξεπερνά ακόμη και τα 1.500 άτομα.

«Προειδοποιώ την κυβέρνηση ότι εάν μονομερώς προσπαθήσει να εφαρμόσει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς συνεννόηση με το Δήμο και μόνο γι’ αυτό θα μας βρει απέναντι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι κάτοικοι Βασιλικών, Σουρωτής, Λακκιάς και Ραιδεστού δηλώνουν ανάστατοι και απειλούν με κινητοποιήσεις και μάλιστα άμεσα…

Αντιδράσεις και στην Ευκαρπία και δήμο Δέλτα

Ανάλογη αντίδραση υπάρχει και στην περιοχή της Ευκαρπίας, αλλά και στο Δήμο Δέλτα, όπου δεν περίμεναν πως θα γίνει και νέο κέντρο στο βυρσοδεψείο. Αν και είχε διαρρεύσει εδώ και καιρό πως ο χώρος προορίζεται για τη φιλοξενία προσφύγων, το γεγονός ότι προχώρησαν οι διαδικασίες πιο γρήγορα στα άλλα βιομηχανοστάσια σε Καλοχώρι, Σίνδο, Ωραιόκαστρο κτλ. θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι δε θα ενεργοποιηθεί και το βυρσοδεψείο…

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια