Μπρατισλάβα: Όλο το παρασκήνιο από τη Σύνοδο Κορυφής [pics]

579

Τα παρασκήνια:

Διάλογο σε χαλαρό κλίμα είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Άγγελα Μέρκελ και ο Αντόνιο Κόστα στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των εργασιών στη Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό που συνομιλούσαν και ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ομορφιά του Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές στις θάλασσες του.

Η Άγκελα Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι στην επόμενο σύνοδο στην Λισσαβόνα θα την προσκαλέσουν (σ.σ. στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η δεύτερη σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα).
Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός:

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, εξερχόμενος από τη  σύνοδο κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι, «η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο,υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποκτήσει όραμα και να εμπνεύσει τους πολίτες.

Για πρώτη φορά στα κοινά συμπεράσματα γίνεται αναφορά στην κοινωνική ατζέντα και αναφορά στη παρέμβαση Γιούνκερ στο ΕΚ ο οποίος μίλησε για ανεργία ανισότητες και κοινωνική συνοχή» είπε ο πρωθυπουργός .

«Αν δεν ξαναγκαλασιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση.

Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» υπογράμμισε .

«Οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη γιατί η ζωή τους χειροτέρευσε είπε ο πρωθυπουργός Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει να γίνει και ανάπτυξης είπε και υπογράμμισε πως φεύγει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.»

Τι είπαν οι άλλοι ηγέτες:

Στη συνέντευξη τύπου η κ. Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι  «συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από το δημοψήφισμα στη Βρετανία αλλά και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία ατζέντα σε  ένα πρόγραμμα εργασίας».

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι «η Ευρώπη έχει την πρόθεση να προχωρήσει, έχει προτεραιότητες και αυτές οι προτεραιότητες ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων: προστασία, ασφάλεια, ευημερία και το μέλλον της νεολαίας.»

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με το κείμενο των συμπερασμάτων όσον αφορά στην οικονομική πολιτική και στο μεταναστευτικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είμαι σε κοινή συνέντευξη τύπου με Ολάντ και Μέρκελ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Είπε επίσης ότι «δεν ακολουθώ κάποιο σενάριο, για να κάνω τους πολίτες να πιστέψουν ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι».

«Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια