Μπλοκαρισμένα παραμένουν 2,5 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

137

«Παρκαρισμένα» στα ελληνικά ταμεία μένουν κοινοτικά κονδύλια άνω των 2,5 δις. ευρώ που προορίζονται για τους μικρομεσαίους. Aπό την έναρξη της προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιηθεί μόλις 159,3 εκατ. ευρώ από τα 2,7 δις. που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία μάλιστα στηρίχθηκε σε στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τα λεγόμενα της Ρουμάνας επιτρόπου με βάση τις πληροφορίες που έδωσαν οι ελληνικές αρχές, δημόσιες δαπάνες ύψους 2,7 δις. ευρώ είναι αφιερωμένες σε επενδυτικές προτεραιότητες για τη στήριξη των μικρομεσαίων, από τις οποίες το 5,9% έχει δαπανηθεί (παρότι έχουν περάσει 4 από τα 7 χρόνια). Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν υπό τη μορφή ταμείων δύο χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας:

* ένα για επενδύσεις συμμετοχών στα κεφάλαια που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ενισχύεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ),

* το άλλο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, το οποίο διαχειρίζεται ένας εθνικός οργανισμός διαχείρισης κεφαλαίων. Μάλιστα, κατά τα λεγόμενα της ίδιας, οι συμφωνίες χρηματοδότησης υπογράφηκαν μόλις τον Δεκέμβριο του 2016.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αφορά κατά βάση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τονίζοντας πως έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια