Μια φανέλα, μια ιστορία!

753

– Η ωραιότερη όλων των εποχών, όπως την ψήφισε ο κόσμος του Ολυμπιακού και την φιλοτέχνησε ο διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνης ΠΑΥΛΟΣ το 2009, για λογαριασμό φίλου του ιδιώτη συλλέκτη και φανατικού οπαδού του Θρύλου!

– Η επιστροφή στο «νέο Καραϊσκάκη», ο ερχομός του Ριβάλντο, το πρώτο νταμπλ μετά την απώλεια πρωταθλήματος και Κυπέλλου το 2003 – 2004!

Στα μάτια κάποιου που δεν είναι «εξειδικευμένος», που δεν ασχολείται σε βάθος και δεν δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, όλες οι φανέλες που φοράει κάθε χρόνο μια ποδοσφαιρική ομάδα φαντάζουν ίδιες. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και όσοι ασχολούνται με το άθλημα από κοντά, αγαπώντας την ομάδα τους και φορώντας την καινούργια κάθε αγωνιστική σεζόν εμφάνιση, όχι μόνο ξεχωρίζουν τη μία από τη άλλη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τη σημειολογία της κάθε φανέλας, αλλά και την ιστορία που έχει καταγράψει.

Υπό το πρίσμα τούτο, είναι προφανές ότι όλες οι ερυθρόλευκες φανέλες που έχει φορέσει διαχρονικά ο Ολυμπιακός δεν είναι ίδιες. Ούτε έχουν την ίδια ιστορία, ούτε την ίδια σημειολογία. Και, επιπροσθέτως, άλλες αγαπήθηκαν περισσότερο και άλλες θεωρήθηκαν από την κοινωνία των «γαύρων» πιο όμορφες!

Η φετινή, για παράδειγμα, της adidas, είναι εκπληκτική. Το κόκκινο κυριαρχεί σε σχέση με την περσινή, ενώ η απόχρωση της ερυθράς ρίγας είναι πιο βαθιά σε σχέση με εκείνη που η ομάδα φορούσε πέρυσι, που, παρεμπιπτόντως, αν και το άσπρο είχε την τιμητική του, ήταν επίσης πολύ ωραία και ίσως πολύ… κλασάτη, αν θα μπορούσα να την περιγράψω με αυτόν τον τρόπο.

Η πιο ωραία….

Ως ωραιότερη, όμως, όλων των εποχών ψηφίστηκε πριν από μερικά χρόνια στο Διαδίκτυο μεταξύ των φιλάθλων του Ολυμπιακού η φανέλα της σεζόν 2004 – 2005! Και είναι πράγματι καταπληκτικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη φανέλα όχι απλώς είναι πολύ όμορφη, όπως ο κόσμος την θεωρεί, αλλά εμπεριέχει μια εξαίσια σημειολογία που αξίζει να αναλυθεί!

Πέραν των σχεδιαστικών της στοιχείων, όπως ο γιακάς και το λευκό «V», οι τρεις ρίγες που δεσπόζουν αλλά και το βαθύ κόκκινο που κυριαρχεί, η φανέλα αυτή ενσωματώνει μια ολόκληρη ιστορία. Κατ’ αρχάς, είναι η φανέλα της μεγάλης επιστροφής στον Ναό! Αυτή που φόρεσε ο Θρύλος τη νέα του περίοδο κυριαρχίας, που συνέπεσε με την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ που μόλις είχε ανακαινισθεί. Είναι, με απλά λόγια, η φανέλα που φόρεσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού στη νέα, ανακαινισμένη έδρα του Νέου Φαλήρου, με αυτήν πάτησαν τα πόδια τους στο χορτάρι του καινούργιου –σε αυτό το σύγχρονο διαμάντι– Καραϊσκάκη, και ταυτίζεται στη μνήμη των φιλάθλων του Θρύλου ως η φανέλα της μεγάλης επιστροφής στην ιστορική έδρα, αλλά και της επανάκαμψης στους θριάμβους μετά από μια αποτυχημένη σεζόν κατά την οποία ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο!

Είναι η φανέλα που φόρεσαν ο Τζιοβάνι, ο Τζόρτζεβιτς, ο Καστίγιο, ο Σούρερ, η φανέλα που φόρεσε με το νούμερο «5» στην πλάτη ο τεράστιος Ριβάλντο, που μόλις πριν από δύο χρόνια είχε κατακτήσει το Μουντιάλ του 2002 με την εθνική Βραζιλίας και ήρθε στο Λιμάνι να ξανασυναντήσει τον κολλητό του φίλο «Τζιο», μετά το κοινό πέρασμά τους από την Μπαρτσελόνα του Φαν Χάαλ! Είναι η φανέλα του ΠΡΩΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ στο νέο Καραϊσκάκη, η φανέλα που σηματοδοτεί την επιστροφή στους τίτλους πρωταθλημάτων, πέντε στη σειρά, που επακολούθησαν μέχρι την περίοδο 2009 – 2010, όταν δρομολογήθηκε η αλλαγή ηγεσίας στην κορυφή της πυραμίδας του Θρύλου από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη!

Αυτή τη φανέλα, την ομορφότερη όλων των εποχών σύμφωνα με την ψήφο των οπαδών του Ολυμπιακού, που εμπεριέχει μια ολόκληρη ιστορία και συνδέεται με την επιστροφή στο Καραϊσκάκη και στις κατακτήσεις νέων τίτλων, την οποία φόρεσαν παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο «Ρίμπο», ο Τζιοβάνι, ο «Τζόλε», ο εκρηκτικός εκείνη την εποχή Καστίγιο –που μετά από λίγο πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε μεταγραφή όλων των εποχών, μετακινούμενος στη Σαχτάρ του μεγιστάνα Αχμέτοφ έναντι 16 εκατ. ευρώ– φιλοτέχνησε για λογαριασμό ιδιώτη συλλέκτη ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης «Παύλος»!

ΠΑΥΛΟΣ: Ο σπουδαίος δημιουργός

Μολονότι ο σπουδαίος αυτός δημιουργός –τα έργα του οποίου πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο σε πολύ υψηλές τιμές και όλες οι εκθέσεις του, είτε στο Παρίσι είτε στο Λονδίνο, κάνουν sold out από την πρώτη στιγμή– δεν φιλοτέχνησε ποδοσφαιρική φανέλα, εν τούτοις στην προκειμένη περίπτωση για λόγους προσωπικής φιλίας με τον οπαδό του Ολυμπιακού συλλέκτη και την αμοιβαία εκτίμηση των δύο ανδρών τού έκανε τη χάρη και του έφτιαξε την ιστορική αυτή φανέλα το 2009! Μια δημιουργία μοναδική, συλλεκτική, ιστορική, σε φυσικό μέγεθος, που αποτυπώνει και εμπεριέχει ερυθρόλευκες στιγμές, τίτλους, επιτυχίες, ποδοσφαιρικές διαδρομές, σημειολογικές αναφορές! Ένα έργο του σπουδαίου «Παύλου» για έναν φίλο που του το ζήτησε, και ο ίδιος ο καλλιτέχνης θεώρησε ότι αποτελεί μια «ιδιαίτερη», για πολλούς λόγους, στιγμή της εικαστικής του διαδρομής!

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια