Μια δημοπρασία «έξω από τα συνηθισμένα» στους Christie’s

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

416
«Το οικογενειακό δέντρο της φωτογραφικής μηχανής Leica», εκτίμηση 456.050-586.350 δολ.

Μοναδικά αντικείμενα και έργα τέχνης τα οποία ανήκαν στους πιο διάσημους ανθρώπους της ιστορίας θα διατεθούν προς πώληση στις 14 Σεπτεμβρίου

Η τέταρτη κατά σειρά δημοπρασία με τίτλο «Έξω από τα συνηθισμένα», (Out of the ordinary), έρχεται στον οίκο Christie’s, στις 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια ετήσια πλέον παράδοση που, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, τιμά το μοναδικό, το ασυνήθιστο, το ανατρεπτικό, το εξαιρετικό.

Φέτος η πώληση συμπίπτει με τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ίδρυση του οίκου Christie’s. Η φετινή δημοπρασία θα παρουσιάσει πάνω από 90 παρτίδες, που έχουν επιλεγεί για τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχουν να διηγηθούν. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και ένας αριθμός αναμνηστικών από τη συλλογή του David Gainsborough Roberts. Τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης που θα διατεθούν προς πώληση – μερικά από τα οποία ανήκαν στους πιο διάσημους ανθρώπους της ιστορίας – θα είναι στη διάθεση του κοινού, σε μια καλοκαιρινή  έκθεση που θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες, από τις 6 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Σπάνια αντικείμενα

Ανάμεσα στα highlights της πώλησης, ένα βιολί που ανήκε στον σερ Τσαρλς Σπένσερ, κατά κόσμον Τσάρλι Τσάπλιν, και πιθανώς να ήταν αυτό που έπαιζε στην ταινία «O βιολιστής», που παίχτηκε στο σινεμά το 1916. Στο εσωτερικό της θήκης του βιολιού περιέχεται ιδιόχειρη αφιέρωση που γράφει τα εξής: «Στον αγαπημένο μου φίλο, Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος αντιμετώπισε πολλά δεινά με σοφία και συναίσθημα. Από τον θαυμαστή σας, Cecil. E. Reynolds». Η τιμή εκτίμησης του βιολιού είναι 91.000-130.000 δολάρια.

Η παρτίδα με την υψηλότερη τιμή εκτίμησης είναι «Το οικογενειακό δέντρο της φωτογραφικής μηχανής Leica». Πρόκειται για μια ειδικά προσαρμοσμένη μονάδα οθόνης, που παρουσιάζει την ιστορία της φωτογραφικής μηχανής Leica. Περιλαμβάνει 107 από τα κύρια μοντέλα, που δείχνουν την ιστορία της μάρκας από το 1914 έως το 2014, από τα μοντέλα προ-παραγωγής έως τα ψηφιακά μοντέλα. Οι κάμερες είναι τοποθετημένες σαν οικογενειακό δέντρο, με το μοντέλο και την ημερομηνία παραγωγής του δίπλα. Η τιμή εκτίμησης είναι 456.050-586.350 δολάρια.

«Το ψάρι που καπνίζει ένα πούρο Cohiba», μια φωτογραφία του διάσημου Αμερικάνου φωτογράφου Elliott Erwitt, ο οποίος κυρίως ασχολείται με το ντοκιμαντέρ και τη διαφήμιση, έχει τιμή εκτίμησης 4.000-6.500 δολάρια.

Μια αναπαράσταση από αλουμίνιο της λαμπαδηδρομίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012 έχει τιμή εκτίμησης 1.303-1.954 δολάρια. Συνοδεύεται από πιστοποιητικό και την επίσημη στολή των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Ξεχωρίζουν το βιολί του Τσάρλι Τσάπλιν και «το οικογενειακό δέντρο της φωτογραφικής μηχανής Leica»

Ένα μηχανικό τιρμπουσόν και μηχανή οινοχόου, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον Rob Higgs, έχει τιμή εκτίμησης 19.545-32.575 δολάρια. Είναι κατασκευασμένο από περίπου τριακόσια κομμάτια παλιοσίδερα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένα τρυπάνι, κλειδιά, μπάλες κανονιού, λαβή τόρνου, ελατήρια του ρολογιού, τα βάρη, τα γρανάζια και οι τροχοί και της αλυσίδας. Η βάση του είναι από ξύλο βελανιδιάς.

Τέσσερα κλειδιά από το πλοίο «Τιτανικός» έχουν τιμή εκτίμησης 9.121-13.030 δολάρια.

Όπως και πέρυσι…

Η περσινή δημοπρασία «Έξω από τα συνηθισμένα» του οίκου Christie’s πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και απέφερε στον οίκο 870.000 δολάρια. Ανάμεσα στις τοπ παρτίδες ήταν ένα μοντέλο γορίλα σε φυσικό μέγεθος, με τιμή εκτίμησης 124.000-186.720 δολάρια, το οποίο δεν πουλήθηκε. Επίσης υψηλή τιμή εκτίμησης (46.680-77.800 δολάρια), είχε ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια για τρέξιμο από δέρμα καγκουρό, το οποίο πουλήθηκε τελικά στην αστρονομική τιμή των 409.344 δολαρίων.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια