Με βελτιώσεις η τροπολογία Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους

378

Με την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα της Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε η μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως «ουδέποτε, από το τότε που πήγα στο υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό και σε καμία μου συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους στους ΟΤΑ και την καθαριότητα, δεν είπα ότι με την λήξη των συμβάσεών τους στις 31.12 οι συμβάσεις των ανθρώπων αυτών θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές. Αντίθετα διαχώρισα τους συμβασιούχους σε άλλους τομείς πχ νοσοκομεία, πανεπιστήμια, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί δεκαετίες με ανανεωμένες συμβάσεις και είπα σε ουδέτερο χρόνο στα κόμματα να προσπαθήσουμε να δώσουμε από κοινού μια λύση σε ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά, από τότε του ισχυρού δικομματισμού που ήθελε σε ομηρία αυτούς τους εργαζόμενους»

Ο κύριος Σκουρλέτης, προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές στην τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών  διαβεβαιώνοντας ότι η ρύθμιση για τον διαγωνισμό για τους συμβασιούχους είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Βάσει των βελτιωτικών αλλαγών, στον διαγωνισμό, δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας των συμμετεχόντων καθώς -όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών- με αυτό τον τρόπο εργαζόμενοι που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης και έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια -ακόμη κι αν δεν εργάστηκαν συνεχόμενα- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν αποστερούνται της μοριοδότησης.

«Κατά τα άλλα, ο διαγωνισμός αυτός είναι ανοιχτός» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και κάλεσε τη Ν.Δ. να συμφωνήσει, τουλάχιστον στο τόσο μεγάλο αυτό ζήτημα, όπως είπε, που άπτεται, αφενός του μέλλοντος ανθρώπων, αφετέρου σχετίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, με την δημόσια υγεία.

«Η Ν.Δ. επιλέγει να βυθίσει τη χώρα στα σκουπίδια»

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ετοιμάζεται -κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ- να μην υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου της για αναστολή της απεργίας.

«Επιλέγετε αυτή την στιγμή, χάριν της ομηρίας σας σε ιδεοληπτικές απόψεις, να βυθίζετε η χώρα στα σκουπίδια για να παραδώσετε τον τομέα αυτό στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που υπηρετείτε» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θέλετε να βάλετε δικούς σας να φέρουν ιδιωτικές εταιρείες»

Διερωτήθηκε αν είναι έξω από το Σύνταγμα αυτά που ορίζει η ρύθμιση ώστε να αρνείται η ΝΔ τα αυτονόητα, όπως ανέφερε, εναντιούμενη και στην πλειοψηφία των αιρετών και πρόσθεσε:

«Λέτε καμία πρόσληψη και να συνεχιστεί το καθεστώς που υπάρχει, για να βάλετε δικούς σας ανθρώπους να φέρουν ιδιωτικές εταιρείες». «Θέλετε απολυμένους 6.100 ανθρώπους; Θέλετε μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα από έναν ανοιχτό διαγωνισμό, που όμως πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και την εμπειρία των ανθρώπων που δουλεύουν μέχρι τώρα;» ρώτησε ο κ. Σκουρλέτης και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τις υπεκφυγές.
«Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να μην υπάρξει κάποιο κενό μέχρι τις μόνιμες θέσεις»

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αυτή την στιγμή να βρει λύση, στο πνεύμα των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τις συνθήκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μια τουριστική περίοδο.

Διευκρίνισε ότι με την τροπολογία δίδεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, με τα μέσα που διαθέτει, να μην υπάρξει κάποιο κενό και να οδηγηθούμε σε νέες συμβάσεις για όσο διάστημα θα πρέπει να γίνει το αυτονόητο: Δηλαδή, μόνιμες και σταθερές θέσεις στην καθαριότητα, με βάση τη νομοθεσία και με βάση τα αιτήματα που θα καταθέσουν οι Δήμοι.
Ο περιορισμός που υπάρχει είναι τα ανταποδοτικά έσοδα μέσα από τα οποία πληρώνονται αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να καλύπτουν τον προϋπολογισμό των εργαζόμενων, εξήγησε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι οι δήμαρχοι έχουν την δυνατότητα, μέσα από τους Οργανισμούς -που τους δίνεται η δυνατότητα να επικαιροποιήσουν- να καταθέσουν τις ανάγκες τους και διευκρίνισε πως ξεκινάμε καταρχήν με 2.500 θέσεις εργασίας. «Μπορούν να γίνουν πολύ παραπάνω» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως δίνεται η δυνατότητα, μέσα από γρήγορες αξιολογήσεις των νέων οργανισμών, επιτέλους να μπει ένας τέλος σε αυτό το θολό τοπίο.
«Το θέλετε ή όχι; Η απάντηση δόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και είναι όχι. Προτείνει την καταβολή δεδουλευμένων και απόλυση. Λέει ότι πρέπει να είναι υπόθεση ΣΔΙΤ, δηλαδή να μην προκηρυχθούν θέσεις εργασίας σταθερές και μόνιμες» επανήλθε ο κ. Σκουρλέτης, κατηγορώντας την Ν.Δ.

«Δεν δημιούργησα ποτέ προσδοκίες για ανανέωση των συμβάσεων»

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος δημιούργησε προσδοκίες για ανανέωση των συμβάσεων, αντιθέτως -όπως είπε- με αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης προσπαθήσαμε μέσα από ένα ανοιχτό πλαίσιο διαλόγου να δοθεί ρεαλιστική διέξοδο στην κατάσταση που έχει δημιουργεί.

«Ξεκαθαρίζω ότι ουδέποτε, απευθυνόμενος -είτε δημοσίως είτε σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις- στους εκπροσώπους στην ΠΟΕ – ΟΤΑ και τους συλλόγους των συμβασιούχων στην καθαριότητα, δεν δημιούργησα καμία προσδοκία, ότι μετά το πέρας της 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως προέβλεπε η παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση, θα μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως ανακριβές. Αντιθέτως, διαχώρισα τις περιπτώσεις των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων σε άλλους τομείς, είτε της Αυτοδιοίκησης, είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΕΑΠ, νοσοκομεία κα) που εργάζονται επί δεκαετίες και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Να βρούμε από κοινού λύσεις για τους επί δεκαετίες συμβασιούχους»

Σημείωσε επίσης, ότι έχει καλέσει τα κόμματα να βρεθούν από κοινού λύσεις στο πρόβλημα «που προέκυψε από μία πρακτική του δικομματισμού που ήθελε να έχει σε συνθήκες ομηρίας τους ανθρώπους». «Θα καθίσουμε να βρούμε μια λύση που να είναι συμβατή με το Σύνταγμά μας και τις οδηγίες της ΕΕ που αναφέρονται στην κατάχρηση της σύμβασης. Είναι ανοιχτή πρόσκληση και πρόκληση. Σε αυτό πάνω πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα χωρίς δεύτερες συζητήσεις, χωρίς αναφορές περί επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού και περί δημιουργίας νέου κομματικού στρατού. Αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται ήδη πολλά χρόνια και αμείβονται ήδη» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ν.Δ.: Φωτογραφική προκήρυξη

Της ομιλίας του κ. Σκουρλέτη προηγήθηκε τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντά, σύμφωνα με την οποία η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι κλειστή και φωτογραφική, ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων έως τώρα. «Παρατύπως εγκλωβίζει τους Δήμους και μεταφέρει το πρόβλημα» είπε ο κ. Γεωργαντάς και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία της Ν.Δ. για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στην καθαριότητα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια