Μεγάλα κέρδη οι ευρωαγορές, πάνω από 3%

425

Αισιοδοξία επικρατεί για δεύτερη ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το Brexit. Τα κυριότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου εμφάνισαν ισχυρά κέρδη, καθώς οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν σε τροχιά ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,58% στις 6.360 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,75% στις 9.612 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 2,60% στις 4.195 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 3,45% στις 8.105 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,21% στις 15.946 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,09% στις 326,49 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Barclays εμφάνισε κέρδη κατά 4,91%, της HSBC κατά 2,06% και της Intesa Sanpaolo κατά 1,48%. Αντίθετα, η μετοχή της Tui διολίσθησε κατά 3,81%, μετά τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, η στερλίνα εμφανίζει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ενισχύεται κατά 1,10% στα 1,3487 δολάρια. Ανοδικά συνεχίζει και το ευρώ, το οποίο σημειώνει κέρδη κατά 0,33% στα 1,1102 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό γεν καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,01% στα 102,75 γεν/δολάριο.

Την ίδια ώρα, τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών – μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται ότι υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. «μεθοδευμένα».

Υπογραμμίζεται ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση, πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει, κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό», για να αποφευχθεί «μακρά περίοδος αβεβαιότητας». «Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε.», επισημαίνεται στο προσχέδιο της δήλωσης.

 

 

 

 

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια