Μείωση του μπόνους των εδρών ή απλή αναλογική εξετάζει ο πρωθυπουργός

638

Δυο σενάρια για τον εκλογικό νόμο εξετάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής». Το πρώτο σενάριο έχει να κάνει με τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών σε 27 ή 28 για το πρώτο κόμμα ‘η τα συνεργαζόμενα κόμματα, ενώ το δεύτερο είναι το ενδεχόμενο της απλής αναλογικής, με τις πληροφορίες πάντως να φέρνουν το πρώτο σενάριο ως το επικρατέστερο.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με 200 ψήφους, ώστε ο νόμο να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση σύμφωνα με το «Έθνος», σκέφτεται σκέφτεται να προτείνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, αλλά και τη διατήρηση ή αύξηση των αρμοδιοτήτων του. Υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό τάχθηκε με συνέντευξή του στην «Καθημερινή του Σαββάτου», και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται αντίθετη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον «ΣΚΑΙ», ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του εκλογικού νόμου και τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, είχαν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια