Μακρόν εναντίον Μέρκελ: H Γερμανία επωφελείται από την οικονομική δυσπραγία των εταίρων της

242

Ο Γάλλος πρόεδρος εξαπολύει δριμεία κριτική κατά της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Quest-France» και σε 12 γερμανικές εφημερίδες του ομίλου «Funke Mediegruppe». 

Λίγες ώρες προτού υποδεχθεί στο Ελιζέ την ισχυρή κυρία της Γερμανίας, ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας ζητά από τη Μέρκελ να βάλει… γερά το χέρι στην τσέπη έτσι ώστε το Βερολίνο να ενισχύσει οικονομικά τον ευρωπαϊκό «κουμπαρά».

Ο Μακρόν επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «το Βερολίνο οφείλει να μεριμνήσει για την αναζωογόνηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Η οικονομική δύναμη του Βερολίνου οφείλεται ως ένα βαθμό στις ανισότητες που υπάρχουν εντός της Ευρωζώνης αλλά και στην οικονομική αδυναμία των εταίρων».

Αν και, όπως είπε,δεν πρόκειται να δώσει μαθήματα στη Γερμανία και την Μέρκελ, ωστόσο,υπογράμμισε ότι απαραίτητο να καθοριστεί το σενάριο εκείνο που συνάδει με το κοινό όραμα των Ευρωπαίων πολιτών.

«H Ε.E παραμένει ένα ελλιπές project και θα απαιτήσει αλλαγές στις συνθήκες της, που να φέρνουν μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ των κρατών-μελών της Eυρωζώνης»… H Γερμανία επωφελείται από μία «δυσλειτουργική» Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ζητήσει να θεσπιστεί η θέση ενός υπουργού Οικονομικών και ενός κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη,μία πρόταση που έχει αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα από την Μέρκελ και με καχυποψία στο Βερολίνο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι ενδέχεται να πρέπει να επωμιστούν χρέη.

Στη συνέντευξή του, ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν είναι υπέρ του να μετατραπούν τα εθνικά χρέη των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα ενιαίο σύνολο χρέους της Ευρωζώνης.

«Ποτέ δεν κατηγόρησα τη Γερμανία για την ανταγωνιστικότητά της. Αλλά μέρος αυτής οφείλεται στη δυσλειτουργικότητα της Ευρωζώνης, και στην αδυναμία άλλων οικονομιών», επεσήμανε. Πρόσθεσε επίσης πως η Γερμανία «έχει μια ισχυρή οικονομία, αλλά έχει δημογραφικές αδυναμίες, οικονομικές και εμπορικές ανισορροπίες με τους γείτονές της και κοινές ευθύνες για να δώσει στη ζώνη του ευρώ το μέλλον που της αξίζει».

Ο Μακρόν όχι μόνο άσκησε κριτική στη Μέρκελ και εξήρε την αναγκαιότητα των επενδύσεων τις οποίες χαρακτήρισε «καταλύτη» για την οικονομική ανάκαμψη της γηραιάς ηπείρου αλλά έκανε και αναφορά, εμμέσως πλην σαφώς,στη χώρα μας:»Οι χώρες οι οποίες ήταν ήδη υπερχρεωμένες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα χρέη.Αντιθέτως, εκείνες που ήταν ανταγωνιστικές γίνονται ακόμη πιο ανταγωνιστικές»,τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική, όχι απλώς δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά συμβάλλει στην επιδείνωσή τους.

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι, στο μέλλον είναι απαραίτητη η συγκρότηση ισχυρότερων μηχανισμών αλληλεγγύης.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια