Μέτοχοι και τράπεζες βραχυκυκλώνουν το MEGA

960

Ώρα για μεγάλες αποφάσεις – Εγκλωβισμένα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο να δώσουν λύση

Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στο MEGA, με τις πιστώτριες τράπεζες να καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις, τους μετόχους να παραμένουν εξαφανισμένοι και τους εργαζομένους να βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.

Στη Γενική Συνέλευση που έγινε την Τετάρτη αποφασίστηκε για μία ακόμα φορά να κληθούν οι μέτοχοι να δώσουν απαντήσεις σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει στο κανάλι.

Βέβαια, κανείς δεν περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις έτσι κι αλλιώς θα κλιμακωθούν μετά την απεργία διαρκείας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΣΥ, διαμαρτυρόμενη για την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Οι τράπεζες που έχουν καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις είναι εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη σωτηρία του MEGA.

Με υψηλό ρίσκο ο ορισμός προσωρινής διοίκησης

Όπως εξηγούσε ένας από τους τραπεζίτες που χειρίζονται την υπόθεση των δανείων, οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους των τραπεζών να ορίσουν προσωρινή διοίκηση και να προχωρήσουν σε εξυγίανση των οικονομικών του σταθμού εμπεριέχει υψηλό ρίσκο γιατί:

1ον) Με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια σχήματα είναι αυτά που θα πλειοδοτήσουν και θα εξασφαλίσουν τις τέσσερεις ή πέντε συχνότητες.

2ον) Τα συνολικά χρέη με τα οποία είναι φορτωμένο το MEGA υπερβαίνουν τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ.

3ον) Οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης μετοχικού κεφαλαίου είναι καταδικασμένη, γιατί αν μπουν χρήματα στους λογαριασμούς του MEGA μπορεί να κατασχεθούν από τις εταιρείες των βασικών μετόχων. Όπως είναι γνωστό, η ΑΝΩΣΗ του Φώτη Μπόμπολα έχει εξασφαλίσει αποφάσεις για απαιτήσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλα 7 εκατομμύρια ευρώ είναι απαιτητά από εταιρεία που έχει προμηθεύσει το MEGA με ξένες ταινίες.

4ον) Δεν μπορούν τραπεζικά ιδρύματα να συμμετάσχουν έστω και εμμέσως στον διαγωνισμό για τις άδειες γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις για ενδεχόμενη χειραγώγηση του διαγωνισμού. Άλλωστε, οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν σε τράπεζες να είναι μέτοχοι σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με τον πιστωτικό τομέα.

Πόλεμος μετόχων

Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, ενδεχόμενη λύση μπλοκάρεται και από τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στους βασικούς μετόχους. Η πλευρά Βαρδινογιάννη, η οποία έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια για το STAR, δεν είναι διατεθειμένη να βάλει χρήματα και για τη σωτηρία του MEGA. Δεν επιθυμεί, επίσης, να επιβαρύνεται με το παθητικό που θα έχουν δύο κανάλια. Ο ΔΟΛ αδυνατεί να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, και στις προτεραιότητες του Σταύρου Ψυχάρη είναι η διάσωση του εκδοτικού συγκροτήματος. Η πλευρά Μπόμπολα επιχειρεί να απεμπλακεί από το MEGA γιατί οι καταγγελίες για διαπλοκή προκαλούν τεράστια ζημιά στον Άκτορα.

Για τους νέους επενδυτές

Το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ΑΜΚ του MEGA νέων επενδυτών, τους οποίους υποτίθεται αναζητούσε ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και ο Μάρης, είναι παραμύθι για μικρά παιδιά και εντάσσεται στην παρελκυστική τακτική που ακολουθούσαν οι βασικοί μέτοχοι, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Και πολιτικό υπόβαθρο

Το πρόβλημα με τους μετόχους του MEGA είναι και πολιτικό. Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει ξεκινήσει γενικευμένη επίθεση στην κυβέρνηση και βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, οι Β. Βαρδινογιάννης και Γ. Μπόμπολας δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να έρθουν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Για όλα αυτά το MEGA βαδίζει ολοταχώς στον δρόμο που χάραξε το ALTER. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κλείσουν το κανάλι μια ώρα νωρίτερα.

Στην ίδια Κατηγορία


Το Axiaplus, θεωρεί δικαίωμα του αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του μέσω του προφίλ που διατηρεί στο Facebook. Εντούτοις, τονίζουμε ρητά πως δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο.

σχόλια